Не може да се говори за отлагане на изборите. Обществото е толкова поляризирано по тази тема, не вярвам да се стигне до такъв сценарий. Това каза пред БНР Александър Сиди, депутат от ВМРО и Обединени патриоти. Хората са уморени от мерките - не само в България, в целия свят, отбеляза той.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева каза вчера по bTV, че е възможно изборите да бъдат отложени с два месеца, но уточни, че това е от компетенциите на президента. "Датата, в която ще бъде определен изборният ден, може да варира, съгласно Конституцията, в рамките на 2 месеца. Могат да са до края на месец май", отбеляза Цанева.

Във връзка с ограничителните мерки Александър Сиди каза, че голяма част от хората така и не са разбрали, че управляващите и здравните власти не налагат тези мерки, "за да им е гадно на хората, а за да се спасят човешки животи".

Мерките се подкопават месеци наред включително от президента, включително от опозицията, смята Александър Сиди.

"И сега, последните седмици, преди лидерът на БСП да намери веднага място в болница, допреди това нейните депутати демонстративно не носеха маски", коментира депутатът от Обединени патриоти.

В началото на ноември председателят на БСП Корнелия Нинова бе хоспитализирана за седмица във ВМА с коронавирусна инфекция.

"Със сигурност мерките на правителството не са достатъчни, но със сигурност това е всчко, с което разполага държавата в момента", изтъкна Сиди по повод мерките в подкрепа на бизнеса и пострадалите от коронакризата. "Това са мерките, които до момента може да намери правителството", допълни той.

За връзката коронавирус - неплатежоспособност на физическите лица Сиди изрази надежда пандемията да не продължи 5 години, колкото е срокът" за защита на физическите лица по Закона за несъстоятелност на физическите лица. По думите надепутата така длъжниците няма да могат да се позовават на пандемията като причина да не успеят да изплатят задълженията си към кредиторите.

По отношение на конспиративните теории за Covid-19 Сиди припомни още, че преди две години са предлагали закон за фалшивите новини, който е предвиждал санкции за сайтовете, разпространяващи такива, но по думите му явно обществото още не е узряло за това.

"ГЕРБ очевидно не искат справяне с дълговото робство, с фалшивите новини, с доброволството в МВР. Ние с 21 народни представители не можем да прокараме сами тези промени. Това, което ние можем да направим, е да го слагаме на масата всеки ден", заяви Александър Сиди.