Президентът Румен Радев ще ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО, която ще се състои на 3 и 4 декември в Лондон, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В делегацията ще бъдат още вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

На срещата на върха ще бъде отбелязана 70-ата годишнина от създаването на алианса.

Изграждането на съвременни отбранителни способности, финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, засилването на ролята на НАТО в борбата срещу тероризма, стратегическите приоритети в областта на киберотбраната, както и политиката на отворени врати на пакта, ще бъдат сред темите, обсъждани на срещата на върха.

В рамките на различни формати българският президент ще разговаря с министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, както и с президента на САЩ Доналд Тръмп. Очаква се по време на форума Румен Радев да има и двустранни срещи.

В рамките на посещението в Лондон президентът и съпругата му Десислава Радева ще участват и в прием, даван от Нейно Величество Елизабет II - кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, в чест на държавните и правителствени ръководители на страните членки на НАТО и техните съпруги.