Президентът Румен Радев свиква днес заседание на Консултативния въвет за национална сигурност (КСНС). Темата е "Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

Заседанието, което ще започне на "Дондуков 2" в 13 часа, беше насрочено от държавния глава заради скандала с апартаментите на ключови фигури в управлението, довел до няколко ключови оставки.

След разкритията за имотните сделки на хора на висши публични длъжности, сред които членове на кабинета, Радев коментира, че "случаят надхвърля обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността".

По време на заседанието днес пред президенстството се очаква протест срещу корупцията. Акцията се организизра в социалните мрежи.

Още преди дни Румен Радев свали доверието от шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, канейки на съвета да присъства неговия заместник. Той е един от тези, за които главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка.

Междувременно БСП внесе в деловодството на парламента подписка с искане Георгиев да бъде освободен от поста. А днес Столична община започва проверка на терасата върху покрива на блока, в който живее и само той и семейството му ползват.

Управляващите пък започват работата за нови поправки в антикорупционния закон, според които и общинските съветници ще бъдат длъжни да подават декларации за имотното си състояние.