Моето първо действие през настоящата година е да сезирам Конституционния съд за бруталното и в много отношения некомпетентно посегателство върху българската Конституция. Това обяви пред журналисти държавният глава Румен Радев след водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

"Ще го направя още в понеделник и тогава ще се запознаете подробно с моите мотиви, защото те са наистина доста обемисти", посочи държавният глава, цитиран от БТА.

Влизаме в 2024 година със смесени чувства и половинчати решения - полуконституция, полушенген, полуистина, полубюджет, полуреформи, полууправление, заяви президентът. По думите му когато "политическият разгул и търговията с националния суверенитет" започнат да се приемат за норма, цената е националното достойнство и превръщането ни във втора категория европейски граждани.

Цената на апатията е нашето бъдеще, подчерта Румен Радев.

Според него 2024 година ще бъде година на избори, но не само за Европейски парламент, а и за избори между войната и мира, между националното самоунижение и достойното ни европейско бъдеще, между примирението и действията.

Снимка: БТА

Ще ни трябват много вяра в собствените ни сили и бъдещето на България, воля за решителни действия, единение на усилията и възстановяване на справедливостта, за да можем да се развиваме като достойна европейска демокрация, заяви президентът Радев.

Държавният глава честити Богоявление и Йордановден на всички именици, като им пожела здраве и късмет. Той пожела здраве и професионални успехи и на воините от Българската армия.

"Ситуацията на различни места по света се изостря - това е по-големият проблем, колкото до това да се сезира Конституционния съд, няма нищо лошо в това, нека да се направи преглед", коментира в отговор на думите на Радев министър-председателят Николай Денков след водосвета на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.

Снимка: БТА

Премиерът отговори с "разбира се" на въпроса дали е сигурен в решенията на Народното събрание.

"Тези промени в Конституцията са очаквани с години", обърна внимание той и допълни, че не вижда смисъл да се връщаме назад защо се правят промените и да се обяснява отново, че са подготвени в консултации с международни институции.

Който иска да си направи проверки, да си ги направи, каза още Николай Денков и изтъкна, че Конституционният съд е този, който може да каже, ако нещо не е наред. "Но да поставяме целия процес отново под въпрос е абсолютно некоректно и няма никакво място днес", заяви още премиерът.

Денков коментира и думите на президента за полушенген.

"Ние имаме пълен Шенген. Това гласи решението на ЕК. Това, което остава е, да се подсигури дата, по която да влезем и за сухопътните граници. Ако някой се съмнява, да погледне съобщението на председателя на ЕК", подчерта премиерът Денков.

"Няма нищо скрито-покрито, няма никакви бройки с мигранти. Имаме парламентарна република, работещ парламент, работещо правителство. Ако някой иска да атакува Конституцията, нека да погледне, че това е редовно правителство, подкрепено от парламент, в пълно съответствие с Конституцията. Всичко друго са само внушения, за да бъдат плашени хората, че се случва нещо лошо", категоричен беше още Денков

По отношение на ротацията, премиерът заяви, че предстои технически да се уточни как ще се осъществи процедурата през март.

"По отношение на министрите, има управленска програма, ще се направи преглед кой какво е свършил", поясни още министър-председателят.