Пристигналият днес на официално посещение в австрийската столица български президент Румен Радев и съпругата му се срещнаха с представители на българската общност, предаде БТА. Румен Радев поздрави нашите сънародници, подчертавайки, че поколения българи изграждат доброто име и авторитета на националната ни общност в Австрия.

Фактът, че българите не забравят корените си и съхраняват националното си самосъзнание бе високо оценен от българския държавен глава. Създадените 19 организации и дружества за култура, образование и православна религия са място за запазване на българската идентичност, език и култура.

Румен Радев запозна присъстващите с идеята си за въвеждане на индивидуална конституционна жалба в България, което би допринесло за необратимостта на демократичните процеси в България.

"Австрия е родината на конституционния съд и мисля, че реализирането на тази идея е важно за създаването на по-организирано и силно гражданско общество и в България", подчерта президентът. Затова в програмата му утре ще бъде включена и среща в австрийския Конституционен съд.

Тъй като голяма част от сънародниците ни вече трайно са се установили и живеят извън България, и българите с двойно гражданство в Европейския съюз трябва да имат право да се кандидатират за народни представители и за президент, с каквото в момента не разполагат, заяви президентът. Румен Радев. Той добави, че българските институции трябва да се стремят да стимулират и приобщават българите зад граница към обществените процеси у нас.

Държавният глава отличи с почетния знак на президента на България Карл Блеха - председател на Австрийско-българското дружество. Президентът подчерта, че Карл Блеха е голям приятел на страната ни и през последните 45 години има изключителен принос за популяризирането на културата, изкуството и успехите на България в Република Австрия, както и за развитието на двустранните отношения.

Утре официалната програма на българския президент Румен Радев предвижда среща с австрийски колега Александър Ван дер Белен, с канцлерката Бригите Бирлайн и с председателя на Долната камара на парламента Волфганг Соботка.