Президентът Румен Радев ще бъде от днес на двудневно работно посещение в Руската федерация.

В рамките на визитата си българският държавен глава ще има среща със своя руски колега Владимир Путин, с министър-председателя Дмитрий Медведев и ще участва в отбелязването на Дните на българската култура в Москва. По време на посещението си в Русия българският президент ще бъде придружаван от съпругата си.

Сред темите по време на срещите на държавния глава се очаква да бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Русия в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси на международната сигурност.

Днес в Москва президентът Радев ще разговаря с руския министър-председател Дмитрий Медведев. По-късно през деня в Болшой театър президентът ще присъства на оперната постановка "Зигфрид" от Рихард Вагнер на Софийската опера и балет. В сградата на българското посолство в руската столица Румен Радев ще разговаря с видни български и руски културни дейци и общественици.

На 22 май в Сочи българският държавен глава ще се срещне със своя руски колега Владимир Путин. Двамата президенти ще имат среща, след което ще ръководят пленарните разговори на двете официални делегации. Румен Радев и Владимир Путин ще направят съвместни изявления за представителите на медиите.

В официалната делегация на българския държавен глава са съпредседателят на "Групата за приятелство България - Русия" в Народното събрание Красимир Велчев, председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев, представители на местната власт, учени, общественици и културни дейци.

В свои изказвания Румен Радев няколко пъти е призовавал за нормализиране на отношенията в Русия, които са от стратегическа важност не само за България, но и за Европа: "Вярвам, че 2018 година, в която отбелязваме 140 години от освобождението е възможност да изведем българо-руските отношения от ледената епоха, в която ги заварих".

Това е първото посещение на български президент в Русия за последните близо 10 години.