На 16 септември, четвъртък, в изпълнение на конституционните си правомощия държавният глава Румен Радев ще назначи служебно правителство и ще разпусне Народното събрание.

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Това означава, че 46-ото НС ще може да работи за последно в сряда. Така депутатите могат да постигнат планираното от протестните партии - да се вземе Бюрото за защита от главния прокурор и да се даде на Министерството на правосъдието.Това поиска председателката на Народното събрание от Радев в събота. 

До тук се стигна, след като "Има такъв народ", ГЕРБ и БСП не можаха да реализират дадените им мандати за правителство. 

В събота президентът обяви датата за новите избори, които ще са 2 в 1. Те ще се проведат на 14 ноември. Румен Радев заяви, че си дава сметка, че кампаниите за парламент и президент ще си влияят взаимно.

"Двете кампании ще текат едновременно и ще се слеят. Привърженик съм на надпартийното съгласие и ще разчитам на подкрепата на всички почтени българи около големите цели - борба с бедност и беззаконие", обясни той в събота.

Дали президентът ще направи персонални промени в новия кабинет все още не е ясно. 

Ясно е обаче, че в една година гласуваме три пъти за парламент, плюс президент, както и че един служебен кабинет наследява друг.