"Според мен или е дълбоко непознаване на историята, или е опит за провокация. Не мога да гадая, но България имаше адекватна реакция", каза държавният глава в отговор на журналистически въпрос, предаде БТА.

Попитан сега ли е моментът за внасяне на вот на недоверие, той препрати въпроса към политическите сили, тъй като това е техен инструмент.

Президентът Радев присъства на ритуала за Архангелова задушница във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища в памет на загиналите военнослужещи.

На въпрос дали българските военни днес са мотивирани, Радев отбеляза, че армията се мотивира с много неща, най-вече с отношение.

"Очаквам наистина едно държавническо отношение към всички проблеми, най-вече към проблемите на хората и към тяхната подготовка", добави той.

Според президента бюджетът за догодина в частта за отбрана е усилие на правителството и внимание към този сектор, но след толкова години забвение не може да реши проблемите на армията.

Красимир Каракачанов: Исторически скандал

"Със спасяването на българските евреи нищо общо няма, която и да е друга държава", коментира вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов изказването на говорителката на външното министерство на Руската федерация, че съветската армия е спасила от депортация българските евреи.

Каракачанов определи като исторически скандал изказването на Мария Захарова.

"Ако кажа, че ВМРО има по-големи заслуги от съветската армия за спасението на българските евреи, ще бъда прав, защото това е историята. Защото от инициативния комитет в Кюстендил през 1943 г., петимата видни граждани, които отиват при своя депутат Димитър Пешев и го ангажират с петицията за освобождение на евреите, трима са членове на ВМРО", каза Каракачанов.