Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение, каза държавният глава в словото си по повод 145-годишнината от обесването на Левски.

Президентът призовава с „дружни усилия да сбъднем идеала на Левски, макар добре да съзнава, че това е непостижима цел. Няма „чисти и свети“ републики, монархии, диктатури и пр. обществени строеве. Никой не го е постигнал.

Все пак Радев признава, че постигането на този идеал е „дългосрочна програма“ и изрича, че „републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички“. И пита: А колко още ще трябва, за да стане републиката „чиста и свята“?

Така Радев и в слово за Апостола остана верен на познатата за него опозиционност, която явно се харесва.

Президентът все пак опита да приземи „чистата и свята република“: „справедливост и законност е задача на всяко поколение. Нашето още не я е постигнало. В чистата и святата република лъжата е позор, а човек тежи според делата си. В нея думите са свят ангажимент, каквито са думите в тефтерчето на Апостола“.

Не за пръв път Радев прави гръмко изявление по време на важно честване. В първото си новогодишно слово той пося песимизъм, като каза, че добрите намерения, надежди и заричания, с които всеки от нас свързва смяната на годините, често угасват още през януари... В речта си за Деня на народните будители, който България отбелязва на 1 ноември, Радев каза, че "наистина будителят не е интелектуалец по европейски образец, това е наша, българска духовна категория". Може да е българска, но е и европейска. Едва ли някой ще оспори, че именно будителите са работели преди Освобождението за независима, свободна, европейска България!?

Няма за какво да обвиняваме Радев, той ще се учи в движение на политика, каза Вежди Рашидов във връзка с изпуснатата от президента реплика за шербета.

Може би обиден, че срещите на европейските лидери Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск и на българския премиер Бойко Борисов с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във Варна ще минат без него, държавният глава заяви, че България трябва да настоява за своите интереси, а не срещите да се свеждат до домакина, който разнася шербет.

Напротив, Ердоган ще бъде приет хладно от домакините си - поне от първите двама, и може да се очакват по-скоро горчиви за него срещи предвид липсата на напредък в 55-годишния път на Турция към ЕС.