"Държавният глава Румен Радев освободи със свой указ Борислав Цеков като член на Правния съвет към президента на Републиката" - това съобщиха от пресекретариата на "Дондуков 2". В лаконичното съобщение не се посочват мотиви за решението.

По-късно от президентството уточниха, че това е станало по "молба на Цеков и по решение на президента", предаде Mediapool.

Самият Цеков, който е директор на Института за модерна политика, написа в личната си страница във Фейсбук:

"Скъпи приятели, многобройни нови делови ангажименти налагат да редуцирам някои от досегашните си делови активности поради липса на време. На първо място, още миналата седмица след завръщането си от Америка, в петък на 25 октомври, уведомих президента Радев, че занапред няма да мога да участвам в неговия правен съвет (виж: писмото). На второ място предстои да прекратя част от преподавателските си ангажименти. На трето: участието си в консултативния съвет по конституционни въпроси при омбудсмана. Съобщавам го сега, след изборния ден, за да няма спекулации. Приоритетите ми сега са други".

Снимка: Официален профил във Facebook на Борислав Цеков

Случилото се провокира коментари, че решението има нещо общо с факта, че в момента президентът преценява дали да подпише указа за назначаването на избрания от Висшия съдебен съвет за нов главен прокурор Иван Гешев. Вчера Радев заяви, че няма да позволи да вземе решението си под натиск. В същото време Цеков коментира в интервю, че държавният глава трябва да се произнесе в кратък срок. 

"Не мога да кажа какво ще реши президентът, но важното е, че има само две възможности - или да подпише указа за назначаването на Гешев, или да върне решението на ВСС. Трета възможност няма. Сигурен съм, че президентът ще спази Конституцията. Не е вярно обаче, че няма срок за решението му. Когато няма фиксиран срок, то се дължи веднага. Конституционният съд се е произнасял, че в подобни ситуации става дума за разумен срок, което може да е няколко часа, може да е няколко дни. И аз мисля, че е разумно в една предизборна обстановка да се изчака след балотажа. Но излишно протакане, такова, за каквото някои призоваваха, от конституционно гледище е недопустимо", каза пред Нова телевизия Цеков, който е доктор по конституционно право.

В началото на годината около името на Борислав Цеков се разшумя, след като Комисията за защита на личните данни глоби него и Петър Кичашки с 10 000 лева за използване на личните данни на хора, които не са дали разрешение за това, като подкрепящи референдума на Слави Трифонов. Тогава Цеков каза, че няма "никакви причини и основания" да се оттегли от Правния съвет.