Президентът Румен Радев отправи укор към влиянието на "паниката, страха и потоците трупове от екрана" върху начина, по който се управлява кризата с коронавируса. Въпреки критиките си за изпуснатия момент за масово тестване на населението, в интервю пред bTV обаче той за първи път от дълго време посочи ясно какви са мерките на правителството, които одобрява. Държавният глава отрече отношенията му с премиера да са прераснали в институционална война, но не пропусна да обърне внимание и на разочарованието си от това, че Бойко Борисов разпространи сред обществеността новината за кончината на баща му.

"Не е време за емоция, избухвания. Аз в този спектакъл няма да участвам. Не мисля, че сме минавали границата с премиера. Трябва да има и някакъв баланс. Всяка власт се нуждае от някакъв коректив, особено когато тя е взела самостоятелно решение за извънреден режим в полунощ, когато нямаме реален парламентарен контрол и когато критичността на масовата психика и съзнание са драстично надделени от масовия страх. Показвали сме единни действия. Имахме среща с премиера тук, и с кабинета, и с представителите на Националния оперативен щаб, има взаимодействие по редица важни въпроси", започна държавният глава.

Според него "проблем трябва да търсим там, където се сблъскват различни идеи, паниката с реалността".

"Вярвате ли, че тази криза трябва да я управляваме с паника, със страх, с потоци от трупове, които се леят от екрана", попита реторично Румен Радев.

Веднага след това той се върна на последното си обръщение към нацията, след което напрежението между "Дондуков" 2 и 1 отново избухна публично.

"В обръщението си призовах за някакви реални стъпки. И преди това съм ги казвал. Какво последва после? Спор в главата на премиера. А спор няма", каза президентът и отрече да е искал падане на ограниченията веднага.

"Няма такова нещо. Казах как безопасно да започнем да излизаме поетапно от това състояние", категоричен бе Румен Радев.

Стопкадър от bTV

На въпрос дали изказването му не противоречи на посланията от Световната здравна организация. Той призова изявленията оттам да се цитират в пълния им обем.

"Има наистина указание, че бързото вдигане на мерки би могло да активира вируса в по-голяма степен, но премиерът защо не каже, че в това обръщение д-р Тедрос е казал, че към тази пандемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки - тестване, проследяване, установяване на контактите, изолация. Той ясно призовава за свободно и безплатно тестване. Защо не се вслушваме? Казва - "не можем да се борим с тази пандемия, с огъня, с вързани очи". Когато говорим за безплатни тестове, изтървахме този момент. СЗО казва - тестване, тестване. Изпуснахме етапа, защото бяхме неподготвени и не доставихме тестове. Това, което ще започнем да правим след пика - как се е развила болестта, ще е късно", каза Румен Радев.

Той настоя, че винаги е призовавал да се спазват указанията от Националния оперативен щаб и от правителството. Държавният глава все пак поиска отхлабване на част от карантината.

"Колко време семейство с малки деца ще издържи вкъщи? Затова е добре от Националния оперативен щаб да кажат - излизате в парка. Пуснете Витоша, нека полицията стои. Трябва да става управляемо и навреме. Аз от това се опасявам - да не стане така, че хората в един момент да омаловажат мерките. Това е много по-опасно", каза Румен Радев.

Тук дойде и моментът, в който той реши да посочи и положителните страни от управлението на Бойко Борисов.

"Кабинетът взе навременни и ясни мерки за социална дистанция и изолация. Това е безспорно, факт и много положително. Когато се появи първият заразен, кабинетът започна да активира нашата промишленост - да тъче платове, да шие костюми и т.н. Разгърна и хиперактивна информационна кампания, това е така. Но не забравяйте - безплатни, масови тестове трябва да бъдат осигурени. Не звучи добре, когато се казва, че са скъпи. Как така, когато миналата година кабинетът даде огромни пари за самолети, за газопровод - те не бяха ли скъпи? Приоритетът на кабинета е в инвестиция в инфраструктурни проекти. Трябва да я обърнем в инвестиция в човешки капитал. Ако бяхме давали повече за здравеопазване и образование, щяхме да имаме друга готовност. Преди няколко дни австрийският премиер Себастиан Курц излезе и обяви стратегия за излизане от извънредното положение. Това е много важно. Там тестванията са над 12 хил. на 1 млн. души. Там имат представа и могат да си позволят да започнат някакви стъпки", обясни държавният глава.

Румен Радев използва възможността да изрази недоволството си от критичната реакция на правителството след обявеното от него вето върху два закона. "Защо беше тази реакция на моето вето? Всички народни представители го приеха, световноизвестният вестник "Льо Монд" го цитира и даде положителни оценки", защити се Радев.

На въпрос защо е направил последното си обръщение към нацията в критичен към правителството тон точно в деня, когато е починал баща му, той отговори с неприкрито разочарование:

"След като съм обявил, че ще правя нещо, аз го правя. Така ме е възпитал моят баща - да се отнасям с чувство за дълг. Това са много лични моменти. Аз нямам нужда от личен говорител, който да обявява такива неща. Той (бел.ред. - Бойко Борисов) се провъзгласи за такъв. Благодаря му."

Президентът разкри, че два часа преди наложеното вето се е обадил по телефона на премиера и го е предупредил, че ще го наложи върху две разпоредби:

"За дефиницията какво представлява един вид информация и за спекулата, където се сриваха всички пазарни отношения. Това е не само към него, а и към лидерите на всички парламентарни групи. Дотогава се чувахме по-редовно, след това - не. Но не това е най-важното. Когато обаче се говори изкривено през медиите, това вече е проблем".

Румен Радев поиска смъртта на българите да не се дели на починали от коронавирус и други, които сякаш забравяме. Той отново обърна внимание на влиянието на телевизионния екран, пред който хората са затворени и непрекъснато говорят за изливаща се отвсякъде смърт.

"Искате ли да си поговорим малко за смъртността в България? Хората претръпнаха. Аз, като президент, не искам и не трябва да деля живота и смъртта на българите само на българи починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим", посочи Радев и отчете, че годишно средно у нас умират хора около 2000 души от усложнения от грип:

"Това е в зимния период - на месец, грубо колко са това - близо 300 души. От какво умират? Нека се замислим и върху това. Няма ли да направим брифинг? Вчера умряха в България 300 души, от тях 60 от онкологични, сърдечно-съдови заболявания, от глад, от студ, от липса на медикаменти, от липса на достъп до здравеопазване. Защо ги забравяме тези хора? Само сега ли се сетихме за възрастните хора в България? Преди кризата не бяха много в нашия фокус. Ще мине и тази криза и ние пак ще забравим, че има възрастни хора".

Той заяви, че премиерът е обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но "не приемам да си гради образа върху страха, който сам раздухва, върху трупове. И все пак ще има виновен, знаем, че ще е Радев".

Президентът обясни, че не е наложил вето на бюджета, защото има нужда от скоростни мерки, а България закъснявала. Той обаче подчерта, че ще следи какво се случва и дали ще се намали реалният размер на заема, като се преразгледа бюджетният излишък.

Във финалната част на интервюто Румен Радев разкри, че е тестван веднъж за коронавирус, като резултатът му е отрицателен.