Продължавам все повече да се притеснявам от коронавируса. В началото слушахме лекарите, че грипът е по-страшен. Много държави подцениха опасността. Ние сформирахме един оперативен щаб, за да можем да взимаме най-правилните мерки. Животът ни доказа колко навременни и правилни са били мерките ни. До момента направихме правилните неща. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на живо за "Господари на ефира" в социалната мрежа Фейсбук. В интервюто участваха и началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Имаме силна опозиция със силно медийно влияние, която се чуди от какво да направи скандали. Имаше криза с водата в Перник. 70 години не е сменян водопроводът там, а ние за седем месеца докарахме от Родопите вода. Колко хубаво беше да ги има тези скандали, а не да го има този коронавирус. Икономиката расте. И днес Радев се е изказвал - видяло се, че от нашите мерки хазната била празна... Как ще е празна?! Той не е длъжен да го разбира човекът, много неща не разбра през тези 5 години. Решенията, които взимаме, са за да се подготвим за буфери. Ние сега имаме пари, за да попълним дупките. Сега ние ще дебнем пазарите. Европейската инвестиционна банка не можа да излезе на пазара. Всички чакаме, за да видим кога ще са ниски лихвите. Ние имаме пари в държавата, затова никой не ни кара да бързаме. Затова го правим - за да имаме актуализация на бюджета, а не да тичаме в парламента. Искаме да се подготвим. Системите са пълни с пари, иначе откъде даваме пари за пенсионерите и 60 на 40 за работника. Този, който бъде изгонен или уволнен, ще му плащаме 80%. Като ги похарчим тези пари, оставаме на 0. Тогава какво - държавата спира да работи ли", обясни премиерът, отговаряйки на критиките на президента Румен Радев.

"Дотук направихме правилните неща. Редица страни сега прилагат нашите мерки. Вървим по много тънка нишка - хем да спазваме мерките, хем да не се паникьосват хората. Движим се правилно и то със съдействието на обществото", каза Борисов.

Относно носенето на маски премиерът каза, че тя служи, за да ни предпази.

"Всеки може да си ушие такава. Една кутия цигари струва колкото една маска. Ако не минем за 2-3 месеца тази криза, после ще трябва да се справяме със социално-икономическите мерки. За тези, които не могат да отделят 3 лева и да си купят маска, ще осигурим. Насила не можем да сложим на никой, но във всички слуаи помага", подчерта премиерът Борисов.

Началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски коментира, че идеята на по-строгите мерки е да се предотврати струпването на хора.

Борисов за пореден път каза, че кризата е лоша като война. "Най-лошото по време на война са дезертьорите. Затова върнах назад днес със задължителното носене на маски. Опитахме се да убедим хората, че това е за тяхно добро", каза той.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че всички усилия трябва да се впрегнат в тази ситуация. "Не е време за дребни политически сметки. Най-голямата задача е да спасим човешките животи, на второ място - да спасим икономиката. Ние се готвим за най-лошия сценарий", призна той.

"Кризата вече е много тежка, допълни Бойко Борисов. - Веднъж имаме жертви и тежко заболели, има хора без работа и фирми, които може да фалират."

"Всичко, което правим, е да се подготвим с буфери. Ние и сега имаме 5-6 милиарда за харчене, но ако сега не се подготвим, действително няма да имаме пари", обясни премиерът, отговаряйки на критиките на президента Румен Радев.

"Колкото по-малко изхарчим по време на кризата - по-добре - затова го правим. Искаме да се подготвим. Системите са пълни с пари. Откъде даваме 60 млн. лева за пенсионерите? Една година ще плащаме 60% за хората, останали без работа", поясни той.

По-рано днес президентът Радев обяви, че от негова страна "няма конфронтация и няма прекратяване на диалога".

"Ветото, което наложих, коригира опасни разпоредби в закона, които даже ГЕРБ осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смири и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за емоционални вълнения", каза държавният глава, който посети Благоевград.