Изборният кодекс поставя партиите при различни условия, допуска разкриване на тайната на вота, както и стеснява участието на организацията на българите зад граница в изборния процес. Това обясни пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев, след като малко по-рано стана ясно, че е наложил вето върху ИК.

"Машинното гласуване преодоля един от големите недостатъци на нашия изборен процес - недействителните бюлетини, спомогна значително да се намали контролираният вот. Затова не мога да приема, че с този закон на практика се променя характеристиката на машинното гласуване - то вече не е алтернатива на гласуването с хартиена бюлетина", коментира държавният глава.

Той подчерта, че според гласуваните текстове машинното гласуване на практика е същото като с хартиената бюлетина, само че тя вече не е отпечатана в печатницата на БНБ, а от принтера на машините.

"Не мога да приема, че поставя партиите при различни условия - тоест само тези, които са преодолели бариерата от над 4%, имат достъп до машинният код", каза още Радев и продължи:

"Не мога да допусна също така, че се стеснява участието на организацията на българите зад граница в изборния процес с този закон. И най-вече, че изчезва понятието "дистанционно електронно гласуване - то беше задраскано".

Решението на президента за ветото е очаквано, след като той беше инициатор за въвеждане на машинното гласуване.

След като парламентът реши да върне и хартиеното, самият Румен Радев обяви, че юридическият му екип анализира промените текстове от разпоредбите и в най-скоро време ще се произнесе дали ги приема.

След оповестеното днес решение става ясно, че в Народното събрание отново ще трябва да прегласуват.