Дълг на всички институции е да уважават и пазят резултатите от труда на българите и да не ги разхищават. Това заявява президентът Румен Радев по случай 1 май - Ден на труда и на международната работническа солидарност в своя официален профил във Facebook.

По думите му кризите през последните години и последиците от войната в Украйна засегнаха дълбоко обществото ни и изостриха социалните неравенства. Само солидарни и сплотени, работейки за интересите на България, можем успешно да преодолеем изпитанията на днешния и на утрешния ден", посочва Румен Радев, цитиран от БТА.

Демокрацията и развитото общество са немислими в отсъствието на социална справедливост. Без осъзнатото и ежедневно отстоявано разбиране, че успехът може да е общ, само ако се гради на честен труд, добавя държавният глава.

Денят се отбелязва от 1890 г. с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж, Франция (14-21 юли 1889 г.), сочи справка на "Справочна информация" на БТА. През 1890 г. е и първият опит в България да се чества Денят на труда по инициатива на Типографското дружество. Първите масови манифестации са през 1893 г. в София, Пловдив и Видин.

Нормираният работен ден, здравното осигуряване, платеният отпуск и пенсиите днес са права, извоювани с цената на много жертви, посочва още Радев. Според него тяхното качество и спазването им са показател за зрелостта на обществото ни.

Наша обща задача е да отстояваме каузата на социалната справедливост, така че българите уверено да планират и градят своето бъдеще в собствената си държава, допълва той.

"В Световния ден на труда и международната работническа солидарност, благодаря на всички хора, които със своята енергия, ум и почтен труд, въпреки всички трудности, градят достойно бъдеще за своите семейства, нашето общество и България", допълва държавният глава.