"Хората ще бъдат подбирани на базата на критерии за лоялност и надеждност, които ще бъдат въведени допълнително", обясни в парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Той добави, че преди да бъдат назначавани, охранителите ще преминават и специално обучение.

Обсъжда се, където общините нямат финансови възможности, наемането на охранители да става по програма, съвместно с Министерство на труда и социална политика.

Дейността на извънщатните сътрудници ще доведе до намаляване на битовата престъпност, смята Йовчев.

Няма възможност във всяко населено място да се сложи по един полицай. "Това нещо го няма никъде по света", изтъкна министърът.

Пред журналисти той коментира, че подобна програма няма да струва много и ще допринесе както за трудовата заетост, така и за сигурността. По думите му назначените няма да са повече от 3000-4000 души

"Ще направим всичко възможно, за да постигнем устойчиви резултати в борбата с битовата престъпност. Променихме организацията на патрулно-постовата дейност. Търсим няколко ефекта – по-бърза реакция и полицаят да бъде на място, където има нужда", заяви още министърът.

Йовчев подчерта, че след като са възложили на жандармерията, функции, които досега тя нямаше - да охранява, в тези населени места битовата престъпност е намаляла с до 70%.

В борбата срещу тази престъпност се мисли и за усилване на звената, които поддържат следови кучета.

Неотдавна главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че е отворен за сътрудничество с бивши служители на ведомството, които да помагат като доброволци.