Премиерът Бойко Борисов обяви от Брюксел, че България няма да гони руски дипломати заради случая с отравянето на шпионина Сергей Скрипал, въпреки че преди дни британският посланик му представи нови факти по разследването за участието на Москва.

По-рано днес заместникът му в ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че доказателствата вече са много по-ясни и трябва да се съобразим с това, което "направиха всички развити европейски държави". Това беше възприето като намек, че и София ще експулсира руски дипломати.

Тази вечер обаче Борисов заяви пред журналисти в белгийската столица, където участва в среща на върха за Брекзит:

"Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно, с пълния обем енергия на службите, работим по всеки сигнал по всички тези въпроси. Цветан Цветанов винаги е бил по-краен в тези искания, но накрая решенията ще вземаме ние. Никога не съм упреквал някого, докато нямам доказателства. Факт е, че има влизане в България на различни хора, наблюдавани от евроатлантическите служби и работим в пълна координация с евроатлантическите служби".

И добави:

"Това, че работим активно и прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби, и когато има подобни деяния, извършени с разобличавания и кибератаки, и подобни действия, много внимателно ги наблюдаваме. Няколко пъти преди европредседателството кибератаките срещу Министерския съвет и основни министерства бяха ужасни. Един петък, за да не заразят цялата система, ги накарах да изключат машините от контактите, за да предотвратим такъв набег".

По думите му никога не е стояла разлика да избираме между едни и други.

"Евроатлантическата ни ориентация и работата и координацията с евроатлантическите служби е била 100 процента. Това, че сме бдителни и работим активно, е факт, като същевременно се опитваме да направим доста по-прагматични отношенията ни в сферата на бизнеса между България и Русия - газовия хъб, туризма, стокооборотите, които се вдигнаха. Днес се отчита ръст като цяло на инвестициите в България с 10 процента.

Премиерът коментира и темата "Брекзит". Според него със сигурност излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази на сигурността, защото британските служби са много сигурен партньор, не само за България, но и за всяка държава в Общността.

Снимка: БНТ

"Изключително важно е за българските граждани, които живеят във Великобритания, и за английските граждани, които живеят в България, това са над 14 000 души, да намерим възможно най-добрия изход за всички. Защото да, емоцията е силна, англичаните си тръгнаха, не ние, но това е техен избор. И не бива да се поддаваме на емоциите, защото след това ще страдат хиляди, хиляди хора. Това ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа", каза Борисов пред български журналисти.

Преди да пристигне на вечерята, Борисов имаше срещи в централата на ЕНП. По време на разговорите е обсъдено още, че на този етап унгарският премиер Виктор Орбан няма да бъде изключван от партията.

Всички от ЕНП се извиниха за прибързаните си реакции за убийството в Русе, каза още премиерът. 

"ЕНП ще си пуснат извинителни туитове за това, че се подадоха и реагираха прибързано, защото запознах всички колеги със случая. Едно голямо извинявай от всички подред. Как на базата на фалшиви новини ще има подобна реакция да се очерни една държава? Защото не сме били в хипотезата на Малта или Словакия. Благодарих на Ангела за подкрепата на немската полиция и немския съд", уточни той.

"Дори в защитата ми на Виктор Орбан, защото разглеждахме и неговата партия, пред него в очите му казах, че особено за университети, за неправителствените организации, за някои негови изказвания и поведение съм против", допълни още премиерът. "Заради изборите май месец, много от политическите партии в ЕП се опитаха да използват един брутален, гаден криминален случай, който за съжаление се случи на българска гражданка. Да го използват политически за атака на една от най-силните си партии в ЕНП", коментира той.

На въпрос остава ли подкрепата на ГЕРБ към Манфред Вебер като кандидат на Европейската народна партия на следващите евроизбори, Борисов заяви:

"Голямо извинявай имаше и от страна на Вебер, и от страна на останалите колеги. Ще изчакаме конгреса в Хелзинки, тогава ще коментираме".  

Премиерът ще участва в следващите два дни и в редовната среща на върха в Брюксел.