Поради влошената метеорологична обстановка в Северозападна България, днес премиерът акад. Николай Денков ще се включи лично в заседанията на областните кризисни щабове във Враца в 13 ч и в Монтана в 15:30 ч., съобщиха от пресцентъра на кабинета.

Междувраменно остава в сила частичното бедствено положение в община Хайредин, където започна поетапно изпускане на язовир "Огоста" край Монтана. Кметът на общината Тодор Тодоров съобщи за новините на БНР и програма "Хоризонт" тази сутрин , че нощта е преминала спокойно, няма нови къщи и терени, които да са наводнени.

С близо 70 сантиметра е спаднало нивото на река Скът в борованското село Нивянин през нощта.

В град Дунавци, Видинско, над 50 имота са засегнатите от придошлите води на река Войнишка. И там е обявено частично бедствено положение. Затворен е пътят към село Черно поле, разрушен от водосток. Заради невъзможност да се преминава с превозни средства по разрушеното шосе учениците няма да отидат на училище в понеделник. Снабдяването с хранителни продукти ще е от кметския наместник, на ръка, информира Радио Видин.

Дежурният в община Елин Пелин информира тази сутрин, че през изминалата нощ обстановката е започнала да се нормализирала, равнището на река Елешница е спаднало.

Правителството обяви снощи допълнителни превантивни мерки за опазване на живота и здравето на населението в засегнатите от валежите северозападни райони. Създадена е организация за евакуация при нужда на градове и села до река Огоста. Служителите на областните пътни управления и на ВиК-дружествата оказват съдействие на кметовете в наводнените райони, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Жълт код за значителни валежи с гръмотевици е обявен за седем области за днес: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Бургас. Дъждовете в Западна България ще отшумяват и ще се изместват на изток, прогнозират синоптиците.

В помощ на хората в критичните места са екипите на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Очаква се нормализиране на обстановката в община Хайредин, изпускането на язовир "Огоста" е спряно

Очаква се спадане на нивото на река Огоста край село Хайредин в следващите часове, каза за БТА кметът на общината Тодор Алексиев. Той обясни, че изпускането на язовир "Огоста" края Монтана е спряло, защото в района вече не вали. През нощта реката се е разляла и е стигнала дигите, които пазят селото и допълнителните насипи, които са били направени през вчерашния ден, но не ги е преодоляла. Залят е бил пътят към Козлодуй и полицейски патрули са спирали автомобилите. "Справихме се, свършихме си работата. Евакуираните хора се върнаха по домовете си, все още държим животните от няколко обекта далеч, но предполагам, че в късния следобед и те ще бъдат прибрани", обясни Тодор Алексиев.

Късно снощи и община Хайредин обяви частично бедствено положение заради започналото изпускане на яз. "Огоста" и очакваното вдигане на нивото на едноименната река.

Поройните дъждове в Северозапада причиниха наводнения и щети в редица населени места във Врачанско и в момента частично бедствено положение има и в общините Враца, Криводол и Мездра.