Кънев, който е и председател на ДСБ, написа в профила си във Фейсбук:

"И тъй като положението е повече от сериозно: Тази сутрин проведох личен разговор с г-н Борисов. Изложих виждането си, че нито едно от предложенията на ГЕРБ не е най-доброто решение за премиер. Но тъй като споделям мнението, че нови избори са най-лошото решение, всички възможности трябва да бъдат обсъдени, нито една - прибързано отхвърлена".

По думите му е възможно, при ясно мнозинство и програма, РБ да приеме всяко предложение на ГЕРБ за министър-председател.

"Ако това предложение съм аз, бих приел само при ясна подкрепа на политическия съюз, в който участвам, и на семейството си", подчерта Радан Кънев.

По-късно, след консултации на РБ с президента, Кънев уточни, че ще подкрепят предложението на ГЕРБ за премиер и хипотезата той да оглави кабинета има много малък шанс.

В неделя Томислав Дончев от преговорния екип на ГЕРБ заяви, че в името на това да бъде сформирано стабилно правителство са готови премиер да бъде не Бойко Борисов, а някой друг, дори Кънев. Самият Борисов също веднъж декларира, че е готов да се откаже от поста.

Досега лидерът на ДСБ нито беше потвърдил, нито отхвърлил такава възможност, вчера само коментира лаконично, че този въпрос скоро ще получи отговор.

Днес се очакват конкретни предложения на Реформаторския блок за министри, като засега има информация, че те ще получат 4-5 ведомства.
Освен това трябва официално да бъде обявена общата им декларация за управление с ГЕРБ.

Междувременно представители на РБ започнаха консултации при президента. В 10,30 часа в сградата на "Дондуков 2" влязоха Радан Кънев, Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Корман Исмаилов, Димитър Делчев, Борислав Великов и Николай Ненчев.

Кънев не пожела да коментира възможността да стане премиер, заяви само:

"Много ясно беше написано за какво става дума на база на един личен разговор".

По-късно днес разговори с Росен Плевнелиев ще проведат и ДПС. 
Утре той ще се срещне с БСП и ГЕРБ.

Вчера от Патриотичния фронт обявиха, че ако ГЕРБ и РБ не успеят да съставят правителство, са готови да приемат мандат и да сформират професионален кабинет.

На въпрос дали е възможно съпартийците му да подкрепят правителство с премиер Радан Кънев лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред БНР:

"Защо не? Ние казахме, че няма да участваме с министри или зам.-министри. Ако се приеме програмата, която смятаме за изключително важна, ще предложим специалисти за определени длъжности. Ако тази програма не се изпълнява, ще си оттеглим подкрепата".

Както вече стана ясно, възможно е кабинетът да бъде подкрепен и от АБВ. Росица Янакиева заяви пред БНР, че няма да застанат зад правителство, сформирано без прозрачно споразумение.

"Всеки трябва да направи компромиси за една обща програма, нашият компромис е, че искахме да подкрепим кабинет с широка парламентарна подкрепа. Към тази формула не се стигна поради нежеланието на БСП да се ангажира в този труден момент", добави тя.


АНКЕТА: Бихте ли приели Радан Кънев за премиер?