Той заяви това, след като премиерът в оставка Бойко Борисов допусна подкрепа на ГЕРБ за кабинет на ПФ.

Пред журналисти Симеонов съобщи, че "Обединени патриоти" са започнали политически сондажи в търсене на подкрепа за съставяне на правителство, ако са третата сила, на която президентът връчи проучвателния мандат, предаде БТА.

"Говорим с реформаторите и с други, без ДПС и ДОСТ - там няма патриоти, но не за мандат, защото такъв още не ни е връчен. Готови сме да поемем отговорност пред нашите избиратели, те не са ни пратили тук да играем в някаква политическа рулетка, а да изпълним дълга си", категоричен бе Валери Симеонов.

Той изтъкна, че имат и условие, за да приемат мандат - увеличаване на минималните пенсии, ако може на 300 лева, което според ГЕРБ е невъзможно.

"След като получим мандата, ще отидем доброжелателно и при ГЕРБ, и при БСП, и отново ще поставим искането за участие в национално отговорно правителство с професионалисти, а не с политически лица", посочи стъпките Симеонов.

Но уточни, че не става дума социалистите и партията на Бойко Борисов да са заедно в един кабинет, а по-скоро да посочат техни представители с нужната квалификация.

Лидерът на НФСБ отбеляза също, че след вчерашния КСНС не са говорили с премиера в оставка, но повтори, че биха поканили Владислав Горанов да остане финансов министър, въпреки че той вече е заявил нежелание.

„Добре е обаче да съгласува мнението си с това на неговия началник, което е по-различно“, подчерта Симеонов по повод думите на Горанов, че изобщо не трябва да подкрепят кабинет на ПФ, цитиран от "Фокус".

Като цяло съпредседателят на ПФ предпочитал министрите да са хора от бизнеса и не се притеснявал, че ще ги обвинят в защита на бизнес-интереси и кръгове.

Той добави, че ще подкрепят и кабинет на РБ, но след като уточнят приоритетите и програмата на новото правителство, която не трябвало да се различава много от тази, по която в момента работи управляващото мнозинство.

Попитан дали би се нагърбил с отговорността да бъде премиер, лидерът на Симеонов заяви, че въпросът не е кой ще бъде премиер.

"Не съм дошъл за някакви постове. Последната ми грижа е кой ще бъде премиер. Въпросът е да се свърши работа. Ще се търси най-подходящата личност“, посочи той.

На въпрос дали лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов може да бъде министър-председател, Симеонов отговори:

"Тази пикантерия я оставете за по-жълти предавания, първо да изчакаме дали ще ни бъде връчен мандат, защото това не е сигурно".

Симеонов подчерта, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори.

АНКЕТА: Нов кабинет или предсрочни избори?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Павлова срещу Симеонов за министри от ГЕРБ в кабинет на ПФ