Разговорите между "Демократична България" и "Продължаваме промяната" няма да бъдат под прожекторите, а ще се водят тайно и без медии. Това даде да се разбере лидерът на "Да, България" Христо Иванов, след като през уикенда и неговата формация, и ДСБ събраха своите ръководни органи и казаха "да" на предизборната коалиция с партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Иванов разясни, че преговорите между двете формации трябва да започнат в първия възможен момент, а разговорите ще се водят конфиденциално и на много нива.

Въпреки ограниченото време, диалогът ще е с фокус върху настоящите програми на двете формации и комуникационната стратегия в хода на предизборната кампания, каза съпредседателят на ДБ. Той подчерта, че ДБ и ПП си имат ясни идентичности и гласоподавателите им няма от какво да се притесняват.

ДБ и ПП ще се борят за първото място на изборите за парламент на 2 април и затова трябва да изберат най-добрия вариант за постигане на най-силен ефект, каза още Христо Иванов пред медиите в кулоарите на парламента.

"Единственото, което ме интересува, е максималният ефект за страната. Историческата задача пред нас изисква България да излезе от тази спирала на безперспективност и на липса за възможна промяна", добави председателят на парламентарната група на ДБ.

"Не мисля, че можем да разделим страната на две Българии - добра и лоша. Една ни е държавата. Просто добрите са тези, които могат да съставят такъв дневен ред и да съберат подкрепа за него, така че България да излезе от кризата и да се възползва от възможностите пред нея", каза още народният представител. Според него е важно в предизборните листи да попаднат лидери, които могат да мобилизират волята на хората да гласуват.

Обединението между ПП и "Демократична България" е в посока финализиране, коментира и Даниел Лорер. "Коалицията ще е предизборна", потвърди депутатът. Миналата седмица пък съпредседателят на ПП Асен Василев анонсира, че очаква да подпишат и коалиционно споразумение.

Според Лорер обединението между ПП и ДБ, което предстои да се случи, "ще донесе нова надежда на България".

"Твърдо вярвам, че ние ще сме номер едно и следващото правителство, което ще бъде сформирано в 49-я парламент, ще бъде излъчено именно от това обединение", убеден е Лорер.

"Ако ПП е показала нещо, откакто се намираме на политическия терен, е, че не ни е страх да работим за бъдещето на България и твърдо вярваме, че заедно ще постигнем много по-добър резултат", отговори Лорер на журналистически въпрос дали не се притеснява от отлив на гласове заради коалицията. Засега обаче не пожела да каже как ще е името на новото обединение, тъй като, по думите му, не бил оторизиран.

По отношение на БСП коментира , че пред левицата стоят много екзистенциални въпроси. "Те се борят дали да останат малка партия, която играе на крайнолевия терен пред собствената си врата, или искат да бъдат истинска социалдемократична, модерна партия - това те трябва да го решат", обясни Даниел Лорер.

По думите му също, въпреки многократните заявки за съдебна реформа, от ГЕРБ и ДПС, са я бойкотирали и с действията си са протакали така, че времето на парламента да свърши.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс, които целят създаването на ефективен механизъм за контрол на главния прокурор, коментира и Христо Иванов. Той заяви, че приемането им на второ четене зависи от мнозинството на ГЕРБ и ДПС. Двете формации провалиха кворума в пленарно заседание миналата седмица, с което пропиляха ценно време за работа на отиващото си 48-о Народно събрание.

Иванов подчерта, че заседанието се е провалило заради решението на ГЕРБ да не се регистрират, въпреки че са били в парламента. "Настоящият законопроект е най-доброто, което имаме на законодателно ниво. Приемането му на второ четене би било изключително важен знак - както вътрешнополитически, така и към нашите партньори", заключи Иванов.