След БСП и "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" отказа участие в преговорите за съставяне на правителство, които започнаха днес в рамките на контактна група, идеята за която е на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Надявам се в следващите дни някои от парламентарните сили да преосмислят своите позиции, заяви пред медиите в парламента Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, след срещата им с контактната група, водена от президента Росен Плевнелиев (2012 г.-2017 г.) и Соломон Паси.

Ситуацията е тежка, има много кризи, с които да се справим, никой от българските граждани не очаква политическото его да вземе надмощие, обясни Атанасова. И добави, че на първо място от ГЕРБ-СДС очакват някои политически сили да преосмислят позицията си за разговор. Не с нас, ние даваме възможност да се водят разговори от хора, които имат опит в преговорите, политиката; да осъзнаят, че без диалог няма съединение, уточни председателят на ПГ ГЕРБ-СДС, цитирана от БТА.

Не знам дали в този парламент е възможно формирането на някакво управляващо мнозинство, но ако е възможно, трябва да е на база на общи принципи, позиции, програми, няма да правим в никакъв случай аритметично мнозинство, категоричен е Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС).

Росен Плевнелиев съобщи, че са обсъждали голям списък с теми. ГЕРБ-СДС са уверили, че биха дали всичко от себе си България да има силно работещо правителство без значение какъв ще е форматът му. Ние сме оптимисти и виждаме много по-голямо поле на съгласие от това, което в момента се вижда публично, добави президентът.

В този час, в който водихме преговорите с ГЕРБ-СДС, получихме писмен отказ за среща и от ПГ "Демократична България", съобщи Плевнелиев. Такива вече има от "Продължаваме Промяната" и "БСП за България".

Първият общ политически знаменател на партиите и парламентарните групи, с които говорим, се прояви още при откриването на Народното събрание. Това са шестте партии, които се изправиха, когато засвири "Одата на радостта" - химнът на Европа, отбеляза Соломон Паси, дългогодишен президент на Атлантическия клуб в България.

Сред темите, обсъдени на срещата, са били неотложните задачи по Плана за възстановяване, засилване на членството на България в ЕС, еврозоната, борбата с корупцията, геополитическата ситуация в страната и ролята на Русия.

Говорихме за това как да направим така, че да има ефективна борба с корупцията, каза Росен Плевнелиев. Постигнахме пълно съгласие, че една от мерките би могла да бъде всички действия оттук нататък, например по Плана за възстановяване, да се интегрират по начина, по който се управлява системата ИСУН. Т.е. всеки договор, всеки анекс, всяко плащане, всяка обществена поръчка да бъде на сайта - публична, посочи той. Корупцията се бори, когато има прогнозируемост и прозрачност, правителството няма какво да крие тогава, когато се управлява народната пара, коментира той и добави, че ще търсят консенсус и с другите парламентарно представени сили за ефективен контрол.

Плевнелиев коментира, че е необходима политическа воля и за предприемане на сериозни реформи. Отчетохме с ПГ на ГЕРБ-СДС, че може в рамките на следващите шест месеца с конституционен дебат и формати, включително с Венецианската комисия и с гражданското общество, и с експертите в държавата, да се стигне в рамките на една година до конституционна промяна, свързана с правна реформа, която най-после да отпуши желанията на хората за бързо и ефективно правораздаване, посочи той.