"Недопустимо е парламентът да бъде придатък на изпълнителната власт и да се гласуват формално вече взети решения. Ще бъдем истинска парламентарна република".

Тази заявка даде в първото си медийно интервю в предаването "Тази събота" на bTV новият председател на Народното събрание Никола Минчев от "Продължаваме промяната".

Той е най-младият председател на парламента - на 34 години е.

Завършил 91. Немска езикова гимназия в София и право в Софийския университет. 10 години е работил в една от най-старите адвокатски кантори в София - "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков", започнал е работа там още като студент в V курс.

Интересно в биографията му е също, че прадядо му - Сирко Станчев, е бил два мандата депутат преди 9 септември 1944 г. Прадядо му е подписал декларацията за спасяване на българските евреи, осъден е на смърт от Народния съд.

В "Продължаваме промяната" Никола Минчев е поканен от Кирил Петков. Двамата се познават от около 7 години. Работили са заедно по каузи, като спасяването от презастрояване на плажа "Корал".

Според Минчев не е нужна кардинална промяна в правилника на Народното събрание, но е възможно да има известни корекции. Идната седмица ще бъде сформирана комисия за промени в правилника, стана ясно още от думите на Минчев, но като цяло той смята настоящия за добър. Председателят на парламента е против т.нар. политическо номадство в НС - депутати от една парламентарна група да преминават в друга. Правилникът поне от 10 години не позволява това и смятам, че няма да се коригира, уточни той.

Минчев съобщи, че ще има ротация на заместник-председателите на парламентарната трибуна, защото са седем, а пултовете им са шест.

Сред приоритетите на парламента ще е закриване на специализираните съд и прокуратура. Въпросът за справедливостта е много наболял в обществото, поради което съдебната реформа е сериозен приоритет на повечето политически формации, включително на тези, които преговарят за коалиционно споразумение, отбеляза той. Конкретните параметри на една съдебна реформа подлежат на доуточняване, но е нужна промяна на антикорупционната комисия, на ВСС, която сега може да се направи с обикновено мнозинство. Когато се наложи конституционно мнозинство, ще трябват по-широки разговори, отбеляза председателят на НС. В дневния ред на парламента е закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, за което не стигна време на 46-то НС.

Най-малко трябва да тръгне дебат по проекта на президента за конституционни промени, но той първо трябва да ги внесе, отговори Никола Минчев на въпрос. Той смята, че сама по себе си конституцията е добра, но може да се правят промени в частта за съдебната власт.

Темата за смяната на главния прокурор е много наболяла, изисква малко повече време, прокурорските промени трябва да се направят през закона за съдебната власт, посочи още председателят на парламента.

Един от начините, по които главният прокурор влияе, е централизираната структура на прокуратурата, което му дава възможност да влияе върху всички прокурори, промяната в тази структура на ВСС минава обаче през конституционни промени, което я прави по-трудна, посочи Минчев. Според него един от начините за сериозна промяна на ВСС е той да стане временно действащ орган.

Относно изискването за зелен сертификат за достъп до Народното събрание той коментира: "Поради специфичния допуск на външни лица парламентът не се води обществено място в общоприетия смисъл и не се прилагат ограничения за обществени сгради. Това тълкуване ще го помислим задълбочено. Правилата трябва да са за всички".

По думите му е възможно да се въведе и тестване за депутатите веднъж седмично, както е за учениците.

Новият председател на парламента призна, че не е мислил по казуса с депутата Делян Пеевски от ДПС и как ще се изплаща заплатата му от НС, след като е в списъка "Магнитски".