Пореден протест срещу подновяването на газовите доставки се проведе тази вечер в тъй наречения "триъгълник на властта".

Този път протестът прерасна в блокада, а недоволните от опцията да започнем отново да доставяме руски газ по договора с "Газпром", разпънаха туристически палатки, маси и столове за къмпинг пред Министерския съвет със заканата да останат през цялата нощ. 

Организатор на протеста е сдружението "Боец", от което обещават, че няма да вдигнат палатковия лагер до сряда, когато се очаква следващото заседание на служебното правителство.

"Ще останем цяла нощ, а от утре започваме с "акции-изненади", закани се лидерът на "Боец" Георги Георгиев. "Имаме две конкретни цели - оставка на енергийния министър и да не се подновяват преговорите и доставките на газ от "Газпром", обясни той.

На площада, редом с протестиращите, бе и бившият депутат от ДБ Мартин Димитров.

В профила си във Фейсбук Димитров публикува снимка от протеста заедно с бившия депутат от Реформаторския блок Методи Андреев и написа, че "завоят към Москва е забранен".

Хората, събрали се на блокадата-протест, недоволстват, че енергийният министър обяви, че до края на деня очакваме отговор от "Газпром" за подновяването на доставките на синьо гориво. По тази причина протестиращите настояват за оставката на министър Росен Христов и държат кабинетът веднага да преустанови преговорите с руския енергиен гигант.

Снимка: Булфото

"Газпром, с терористи не преговаряме", каза лидерът на "БОЕЦ" Георги Георгиев, цитиран от БТА. "Стоп на коалицията "Газпром" и Кремъл", допълни Георгиев. "Оставка", скандираха протестиращите. Гражданите получиха стикери с надписи ""Газпром" - с терористи не се преговаря" и "БОЕЦ срещу мафията". Протестиращи носеха българското знаме и това на Европейския съюз. Имаше плакати с надписи "Слуги на Путин, изчезвайте с мръсна Gaz" и "Не на екстрадациите към путинова Русия".

Още снимки вижте тук.

Движението в пространството между МС и партийния дом беше спряно заради палатковия лагер и протеста. Имаше засилено полицейско присъствие.

Снимка: Булфото