Правната комисия на парламента се съобрази с ветото на президента Румен Радев върху възстановяването на правомощията на пленума на Висшия съдебен съвет и на главния прокурор чрез промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

На 1 февруари депутатите гласуваха на второ четене промени в кодекса, с които възстановиха пленума на ВСС да продължи да действа до избирането на Висш съдебен и Висш прокурорски съвет. Дни преди това те го бяха закрили с измененията в Конституцията. Съответно, бяха възстановени и съдийската, и прокурорската колегии.

Текстовете предвиждаха още главният прокурор и заместниците му да запазят правомощията си, които бяха отнети с конституционните промени.

Президентът наложи ветото върху промените на 12 февруари с аргумента, че  широко прокламираната правосъдна реформа с последните промени на Конституцията е била практически отменена за неопределен период от време с приетите на 1 февруари пизменения в преходните разпоредби на НПК. Държавният глава смята, че това е целенасочено пренебрегване на върховенството на Конституцията и непосредственото ѝ действие.

Днес депутатите уважиха мнението му, а преди това съгласие с позицията на президента изказа и правосъдният министър Атанас Славов.

Стою Стоев от ПП-ДБ заяви, че неговата парламентарна група няма да подкрепи повторно приемане за промените, информира БТА. Той добави, че ще бъдат предложени текстове, които да не създават предпоставки за превратно тълкуване, за да може съдебната система да функционира без сътресения.

Радомир Чолаков от ГЕРБ изтъкна прекомерното бързане с приемането на Конституцията и добави, че още един месец е щял да бъде достатъчен, за да бъдат прегледани преходните и заключителните разпоредби. По думите му обаче е било заявено, че заради политическа целесъобразност и приемането ни в Шенген промените в основния закон трябва да бъдат гласувани много бързо.

В подкрепа на ветото и на идеята, че са необходими корекции на текстовете се изказаха още от "Възраждане", "Има такъв народ" и "БСП за България".

Петър Петров от "Възраждане" предупреди, че ако законодателните промени бъдат приети отново от парламента, тоест, ако ветото на президента не мине, то те ще потърсят подкрепа от другите парламентарни групи за внасяне на конституционна жалба.