След като изтече извънредното положение на 13 май, здравният министър ще има право да обявява извънредна епидемиологична обстановка в страната по предложение на главния здравен инспектор. Целта е да могат да се въвеждат временни епидемични мерки в страната или в отделен район.

Това прие правна комисия в парламента с промени в Закона за здравето, които ще заменят извънредното положение след 13 май. Депутатите гласуваха с 14 гласа "за" и 7 "въздържали се". Утре предстои промените да се гласуват от депутатите.

Целта на заповедите на Ананиев ще бъде да се следи обстановката, да се предлагат конкретни мерки и да се защити здравето и животът на българските граждани, обясни министър Кирил Ананиев. Конкретните мерки ще се определят с акт на министъра на здравеопазването по предложение на главния здравен инспектор за територията на цялата страна, на отделни територии или на съответната РЗИ.

Актовете за неспазването на мерките ще се въвеждат със заповед или с наредба, която се обнародва незабавно в следващия брой на Държавен вестник.

Прави се промяна, с която се предвижда министърът на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на лицата, болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните с тях лица и на лицата, които са влезли на територията на страната от други държави.

Променя се и Законът за извънредното положение, като част от мерките в него ще останат да важат два месеца след отмяната му. Ананиев съобщи, че е сформирал работна група, която в срок до 11 май трябва да изготви и представи в Министерството на здравеопазването необходимите административни актове и наредби, които да са готови при свършването на извънредното положение и евентуално обявяване на извънредна епидемична ситуация.

Като част от предвидените здравни мерки се предвижда болниците да извършват лечение и наблюдение на пациенти с коронавирус, проверка на техническото състояние на енергийните обекти и други.

В рамките на предвидените екологични мерки се предлага пречиствателните станции да се осигуряват със съответните инсталации за обеззаразяване.

Въвеждат се нови мерки и за социална и икономическа защита. Неплатеният отпуск до 60 работни дни през 2020 г. ще се зачита за трудов стаж.

Отменя се и тазгодишното Национално външно оценяване в 4 и 10 клас.

Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска наложените актове за нарушение на карантината да не бъдат обжалвани. За целта е направено предложение за формулиране на нова дефиниция за понятието еднократно правно действие.

Кирилов предложи още да бъде удължен срокът за всички органи и институции на дистанционна и електронна форма на съдебни заседания.

На правна комисия в парламента бяха обсъдени и варианти как това лято да са безплатни чадърите и шезлонгите.

Предвижда се да се формулира правна възможност наематели и концесионери да не плащат концесионно възнаграждение. Ако те изберат опция да не платят концесионно възнаграждение, това ще ги задължи да предоставят безплатни плажни принадлежности. Ангелкова настоя да бъде обсъдена между първо и второ четене на законопроекта и наредбата по категоризация за местата за настаняване и хранене.

"Плажовете в България са различни и затова е редно да има договорки с всеки един концесионер", каза министърът на туризма Николина Ангелкова.

На 13 май се очакват указанията на Европейската комисия за летния сезон тази година.

Ангелкова предлага да се увеличи с една година срокът за категоризация за настаняване - заведения и хотели.

Министърът на туризма настоя да бъде обсъдена между първо и второ четене на законопроекта и наредбата по категоризация за местата за настаняване и хранене.