Правната комисия в Народното събрание прие и на второ четене механизма за контрол на главния прокурор. Това стана без дебати. Народните представители решиха сигналите срещу обвинител №1 да се изпращат на председателя на наказателната колегия на ВКС, а той ще решава после по кои от тях да започне разследване. Същото се отнася и при подадени сигнали срещу заместник главен прокурор.

Съдия ще става прокурор по разследването, както гласува на първо четене и пленарната зала. А за целта ще има банка с имена на наказателни съдии, от които името на онзи, който ще разследва главния прокурор, ще бъде изтеглено на случаен принцип. Разследващият главния прокурор може да остане на позиция прокурор не повече от две години.

След този срок ще бъде излъчван друг магистрат, дори разследването да не е приключило.

Още една новост в закона гласуваха депутатите от правната комисия - прокурор, който пък ще контролира прокурора по разследването на главния прокурор. Той ще бъди избиран между съдиите от наказателната колегия на ВКС отново за двугодишен срок.

Намален бе и минималния брой на гласовете в 25-членния Пленум на Висшия съдебен съвет, с които се назначават и освобождават главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища - от 17 гласа ги редуцират до 13. 

В началото на заседанието на правната комисия там се появи и главният прокурор иван Гешев, обяви, че не го е страх, че ще си довърши мандата и че няма да участва в пипането с мазни пръсти в Конституцията.

"Това, което аз ще заявя от името на българската прокуратура, е, че тя е единна и ще продължи да работи по същия начин, въпреки политическия натиск, въпреки всичко, което се случва, в интерес на народа и на хората и аз, като главен прокурор, ще довърша мандата си и ще свърша това, за което кандидатствах на поста - всички, които са извършили престъпления, да влязат в затвора след осъдителни присъди, влезли в сила от българския съд", каза Гешев и напусна заседанието, на което по-късно бе приет механизмът за неговото разследване.

"Ние считаме, че този механизъм за разследване на главния прокурор с нищо не противоречи на Конституцията и ще защитаваме тази теза и в пленарна зала и ако се наложи, пред Конституционния съд", коментира пред медиите правосъдният министър Крум Зарков, цитиран от БТА.

Попитан за това, че единодушно са приели механизма за разследване на главния прокурор, Зарков каза, че не го е изненадало, тъй като сме чули тези заявки от основните политически сили. По думите му засега те държат на думата си. Надявам се да продължат да го правят, докато законът бъде гласуван окончателно и в пленарна зала, заяви служебният министър.

Зарков отбеляза, че по този закон се работи от много време, най-малко от две правителства, а пък за самата идея за такъв механизъм се е родила отдавна. Ние считаме, че този механизъм за разследване на главния прокурор с нищо не противоречи на Конституцията и ще защитаваме тази теза и в пленарна зала и ако се наложи, пред Конституционния съд, заяви той.

Според Зарков сегашният възел в прокуратурата, който се наблюдава, ще се развърже, ако всички си свършат работата. Той заяви, че е сигурен, че този закон ще свали от страната ни една тежест, която от 2009 г. всички носим, и добави, че от тази гледна точка вярва, че този закон ще донесе решение.

"По отношение на закона продължавам да твърдя, че въпросът не е свързан с личността Иван Гешев, а с дело от Европейския съд на правата на човека, решено 2009 г. по деяния, които са се случили 2002 г. - закон, за който многократно са говорили различни правителства и парламенти", обясни Зарков.

По време на гласуването на поправките в НПК и в закона за съдебната власт миналата седмица в пленарната зала имаше внушително единодушие от 191 гласа "за" в подкрепа на механизма за контрол, като нямаше нито един глас "против".