Управляващите предлагат за нов министър на околната среда и водите депутата от гражданската квота на ВМРО Емил Димитров-Ревизоро. Това беше обявено официално от вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов след заседание на колационния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти.

До номинацията на Димитров се стигна, след като екоминистърът Нено Димов беше задържан и обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Той подаде оставка от ареста и премиерът Бойко Борисов веднага я прие. Новият член на кабинета обаче трябваше да бъде излъчен от ВМРО, от чиято квота беше и Димов.

"Ние изразихме нашата позиция, че не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки от години назад. Защото той като министър утвърждава графиците, които му подават ВиК-тата, които не са на подчинение на министерсвото на екологията. Загубите на вода от стената на язовира до водопреносната мрежа в Перник са близо 1 милион кубически метра на месец или 12 млн. кубически метра вода на година", подчерта днес Каракачанов, който веднага след ареста на Димов заяви, че това е "показно убийство на една политическа кариера".

По повод избора на Димитров пък министърът на отбраната каза:

"Основната му задача ще бъде - въпреки че не му е пряко задължение, да се наеме с едни тотални проверки, ако искате ги наречете ревизии, на цялата система, която води не само Перник, но и други градове към опасността от подобно положение".

Ръководството на Обединени патриоти - Борис Ячев, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Искрен Веселинов

Снимка: БТА

След това Каракачанов отказа да отговаря на въпроси. Попитан дали е стабилна коалицията, след като има несъгласие с това Димов да бъде изкупителна жертва, бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов отвърна, че не може да бъде категоричен "след този изключително неприятен коалиционен съвет".

Емил Димитров е бил предпочетен от малката коалиция пред Искрен Веселинов, който е зам.-председател на ПГ на Патриотите, и зам.-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев (също е от ВМРО - б.р.). За Ревизоро, който в момента оглавява Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата, се знае, че се ползва с доверието на Борисов. Димитров е бил и единственото официално предложение до премиера.

За да стане факт рокадата в кабинета обаче, тя трябва да бъде одобрена от Народното събрание. Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви по-рано днес, че нито един от тримата спрягани за поста не е професионалист в сферата и не разбира от материята, така че смяната на министъра няма да реши проблемите в сектора. От ДПС и останалите партии все още не са заявили дали ще подкрепят Ревизоро, който стана известен още по времето на кабинета "Сакскобургготски", когато оглави Митниците.

Гласуването в Народното събрание най-вероятно ще се проведе утре.