Със седмица се отлага разглеждането на проектите за модернизация на армията от Министерския съвет. Причината е липсата на становище от Министерството на финансите, което ще е готово в началото на следващата седмица, съобщи военният министър Красимир Каракачанов след днешното заседание на правителството. Освен това финансовият министър Владислав Горанов е извън страната.

 Проектите на ведомството са два - за нова бронирана машина и нови изтребители, и са преминали междуведомствено съгласуване с останалите министерства. "Министерството на финансите внимават да не похарчат някой лев повече за отбраната, както и за всяко едно друго министерство, изчисляват", коментира Каракачанов.

Според него няма основание за отказ, просто трябвало да си свършат работата.

Вицепремиерът каза, че днес не е обсъждал въпроса със "скърцането на коалицията" с премиера Бойко Борисов. "Това е на ниво комуникация в парламента и е хубаво комуникацията да се подобри, за да няма подобни прискърцвания", смята вицепремиерът.

По неофициална информация, проектите за модернизация на армията са срещнали силен отпор от страна на ГЕРБ. Финансовият министър Владислав Горанов е бил категорично против, тъй като сумата от над 5,7 млрд. евро към този момент е непосилна за бюджета. Позицията на най-голямата управляваща партия очаквано била напълно подкрепена от "Воля" на Веселин Марешки. По тази причина Красимир Каракачанов е потърсил подкрепата на БСП. На вчерашната му среща с лидера на партията, Корнелия Нинова е изразила категоричната позиция на социалистите, че те също няма как да подкрепят увеличаването на военните разходи за сметка на социалните.