Новата четворна коалиция от ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане провали днес кворума в НС, провали и изслушването на министър Генчовска за Северна Македония във външната комисия. Докато те само провалят, ние работим за хората. Министерски съвет взе решение да подкрепи над половин милион българи с ниски доходи, които изпитват тежки материални лишения и живеят в социална изолация, хора с увреждания .Социалната политика ни е първостепенен приоритет.” Това заяви в Министерски съвет вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Подкрепата е в размер на 411 млн лв. Хората ще получат целогодишно топъл обяд, бебешки продукти за 10 000 новородени, пълноценна храна в детски кухни, пакети храни и хигиенни материали.

„И днес доказваме, че за нас грижата за хората е първа отговорност", заключи тя.

Малко над 28 млн. лв. отпуска кабинетът за купуване на познавателни книжки, учебници и учебни помагала за децата от общинските детски градини и за учениците от първи до седми клас за 2022 година, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). 

За първи път безплатни познавателни книжки се осигуряват и за тригодишните деца в детските градини. Досега такива се купуваха за децата на възраст от 4 до 7 години. Така за следващата учебна година познавателни книжки ще получат общо 205 964 деца в първа, втора, трета и четвърта група в общинските детски градини.

Безплатни учебници, учебни помагала и комплекти, както и достъп до електронно четими учебници, ще получат учениците от първи до седми клас в общинските училища.

4,8 млн. лева пък се дават за дейности по три национални научни програми - ПЕТЪР БЕРОН И НИЕ, ВИХРЕН и ВИХРЕН-2021. Програмите се изпълняват от Фонда "Научни изследвания", допълниха от МОН.

14 575 768 лв. се отпускат за финансово осигуряване на дейности по Националната програма "Оптимизиране на вътрешната структура на персонала" за 2022 година. Средствата са за изплащане на обезщетения за месеците януари-април 2022 г. при намаляване на числеността на персонала в образователните институции при промяна на структурата и състава, както и при прекратяване на трудовите правоотношения на друго основание.