Вчера Бойко Борисов заяви, че би подкрепил правителство на Патриотичния фронт, макар и само що се отнася до някои политики, защото им го дължи. Това се случи, след като няколко пъти вече беше казал, че ГЕРБ няма да даде подкрепа за никакъв кабинет в това Народно събрание.

Най-правилният избор е да вървим към предсрочни парламентарни избори, за да зададем условията и средата, в която можем да чертаем политики, заяви обаче днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента след среща на групата, цитиран от БТА.

Той уточни, че своевременно са информирали за решението си Борисов, който днес е на еднодневно посещение в Унгария.

"Той се съобразява с решението на парламентарната група и смятам, че това, което казваме днес, е последното и окончателно", добави Цветанов.

По думите му от партията не смятат, че във формат "43-ти парламент" има политическа сила, която може да поеме мандат за създаване на кабинет заради различията, които са станали ясни при гласуването на бюджета днес.

Цветанов уточни, че ГЕРБ са разглеждали възможността да подкрепят мандат, ако бъде връчен на Реформаторския блок или на Патриотичния фронт, "без да участваме във властовите позиции в съответните министерства".

"Но сами разбирате, че не можем да бъдем заложници на принципите, които има партията ГЕРБ, и да се съобразяваме с политики, които не съответстват и не кореспондират с цялостния модел за развитието на държавата", подчерта той.

Причината за изявлението на ГЕРБ е заради условието на ПФ минималната пенсия от 2017 г. да бъде 300 лева. Днес от БСП подкрепиха алтернативното предложение на ПФ минималната пенсия да е 200 лева с преизчисление на старите пенсии.

Предложението не мина, но според депутатите от ГЕРБ показва затопляне на отношенията между двете политически формации.

Няма да допуснем едно мнозинство, което подкрепяше правителството 2 години и сега се преформатира, да изнудва не само партия ГЕРБ, но и да променя икономическите политики в цялата държава, категорична бе Менда Стоянова  от ГЕРБ.

Смятаме, че от вчера до днес просто не можаха да се разберат за постове, влияние, министерски кресла, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя каза, че подкрепата за предложението на ПФ не е популизъм, а стара тяхна идея.

По-рано от ПФ заявиха, че вече правят сондажи за съставяне на нов кабинет, като допуснаха в него да влязат професионалисти и от ГЕРБ, и от БСП.

Междувременно и Реформаторският блок решава дали би приел мандат за съставяне на правителство. Сред депутатите се говори, че в крайна сметка президентът ще го връчи именно на тях.

АНКЕТА: Нов кабинет или предсрочни избори?