България няма да поставя нови условия за пълната интеграция на Северна Македония в Европейския съюз, договорените условия трябва да бъдат изпълнени, заяви специалният пратеник на САЩ в Западните Балкани Габриел Ескобар.

Ескобар каза пред пред "Гласът на Америка", че българските му колеги са го уверили, че нямат намерение да добавят повече условия за Северна Македония по пътя към ЕС. Те са подчертали, че България иска да се увери, че региона ще върви напред по европейския път, предаде NOVA.

"Проведох разговори с моите български колеги и те ме увериха, че нямат намерение да поставят нови условия. Те биха искали да видят напредък по пътната карта, която вече е налице. И ние искаме да сме сигурни, че можем да работим с всички страни, за да се гарантира, че тези условия са изпълнени. Трябва да се базираме на факти и съществуващите задължения, за да гарантираме, че Северна Македония ще може да продължи напред в процеса на присъединяване", заяви американският пратеник.

Ескобар посочи, че няма да има вето, ако условията бъдат изпълнени.

Според Ескобар предизвикателствата пред върховенството на закона и корупцията са може би най-големият проблем на Западните Балкани.

"Затова непрекъснато насърчаваме правителствата и лидерите да правят повече за прилагането на реформи и да показват конкретни резултати в борбата срещу корупцията и укрепването на институциите", заяви той.