Парламентът включи в дневния си ред декларацията на "Продължаваме Промяната", с която НС настоява правителството да изпълни задълженията си и да внесе бюджет за догодина."За" гласуваха 113 народни представители от ПП, БСП и "Възраждане", 104 - "против".

В началото на заседанието от "Продължаваме Промяната"(ПП) отново поискаха залата да разгледа предложената от тях декларация като първа точка днес, от ГЕРБ-СДС направиха обратно предложение, а "БСП за България" подкрепиха ПП.

За нас това е правилното решение, обяви в декларация от името на ПГ на ПП председателят ѝ Андрей Гюров. Той припомни, че неговата парламентарната група още от началото на това Народно събрание (НС) е заявила, че независимо от разпределението на силите, ще бъдат конструктивна опозиция и ще предлагат правилните решения, а в случая решението за бюджета наистина е правилното. Много е важно да отбележим, че това не е само право, а задължение, и следва да бъде изпълнено, подчерта Гюров.

Той призова за разбиране в залата и депутатите да не изпълняват избираемо законодателството.

От морална и законова гледна точка това е единственото правилно нещо, което може да се случи, смятат от ПП.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС припомни, че вчера НС с мнозинство е подкрепило удължаването на държавния бюджет на първо четене.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова подкрепи бившия си коалиционен партньор - "Продължаваме Промяната". По думите ѝ въпросът е не толкова до технология, той е много политически, икономически и социален, защото бюджетът, който внесе служебният кабинет, замразява всички доходи и социални плащания, посочи тя, цитирана от БТА.

Снимка: БТА

И обърна внимание, че при увеличаващите се цени и невъзможността на повечето хора да посрещнат тежките зимни месеци, според БСП служебният кабинет трябва да внесе изцяло нов бюджет за 2023 г.

Да допуснем, че не се състави правителство, това означава ли, че до средата на следващата година България ще бъде на автопилот, хората няма да получат никакви увеличения на доходите, няма никакви гаранции, че инфлацията ще намалява или цените ще намаляват - напротив, виждате информацията, че цената на газа тръгва нагоре, коментира Нинова. По думите ѝ е по-смислено служебният кабинет да внесе изцяло нов бюджет за 2023г. и в парламента да работят върху него.

Много от парламентарните групи сме предложили да се увеличи минималната работна заплата и сме обещали на хората, мигрантската криза е тежка, МВР и "Гранична полиция" очакват повече средства, за да могат да се справят с този проблем, аргументира се тя.

Междувременно съпредседателят на ПП Асен Василев заяви, че е "неприемливо" служебният премиер Гълъб Донев и служебният финансов министър Росица Велкова да не присъстват в пленарната зала, когато се обсъжда такава декларация. Василев поиска двамата да бъдат извикани в НС, предаде БТА.

Той поиска половинчасова почивка, а председателстващият заседанието Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) заяви, че ще се свърже с тях. След почивката заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин ("БСП за България") обяви, че премиерът се готви за заседание на Министерски съвет, а служебният министър на финансите Росица Велкова е в среща, но са обяснили, че следят заседанието на парламента.

Депутатите приеха предложение на народния представител Иван Ченчев от "БСП за България" дебатът по декларацията да се излъчва пряко по БНТ и БНР. Ченчев обясни, че с оглед световното първенство по футбол и ангажиментите към рекламодатели, ръководството на БНТ е помолило по своя преценка излъчването на дебата да се прехвърля от БНТ1 към БНТ2.

В мотивите си при представянето на декларацията Асен Василев заяви, че е изключително важно този дебат да се състои. Според Василев ефектът за налагане на финансова дисциплина чрез замразяване на всички социални плащания няма да бъде постигнат. По думите му една немалка част от мерките, свързани със социалните плащания, са разпоредби в други закони, добавя БТА.

Василев обясни, че те така и се променят в нормалния закон за бюджета. Това, което най-вероятно ще се случи между първо и второ четене на Закона за удължаване за бюджета за 2022 г., е че всички социални мерки ще бъдат вкарани, най-вероятно те ще бъдат приети в зала и това ще бъде най-безотговорното отношение към финансовата стабилност, заяви Василев. Ако тези мерки бъдат приети в закон за удължаване на бюджета, те няма да бъдат остойностени, няма за тях да бъдат предвидени приходи или намалени други разходи, коментира той. В този закон за удължаване, тъй като той не е истински бюджет, няма бюджетно салдо, който парламентът да трябва да съобразява, каза Василев.

Според него е много по-отговорно да се внесе истински закон за бюджета за догодина със салдо 3 процента, което по думите му ще позволи да се запази финансовата стабилност и да се направи реална прогноза за приходите, за разходите, както и да бъдат заложени политики, които всички в залата смятат, че трябва да бъдат заложени.

Невнасянето на нов бюджет създава рискове пред възможността, на което и да е правителство да финансира касовия план, допълни Василев, след което уточни, че това ще създаде трудности и пред рефинансирането на държавния дълг.

Абсолютно безотговорно е да оставим държавата без бюджет, заяви Василев. Оставяме държавата на автопилот, коментира той, цитиран от БТА.

В декларацията си от ПП настояват МС да изпълни задълженията си, произтичащи от Закона за публичните финанси и да внесе в Народното събрание одобрен Законопроект за държавния бюджет за 2023 г., заедно с актуализираната тригодишна бюджетна прогноза. Василев отбеляза, че законопредвиденият срок за внасянето на нов бюджет е изтекъл на 31 октомври и затова призовават Министерския съвет да изпълни това свое задължение, незабавно и да внесе истински Закон за бюджета за 2023 г., без да се променя салдото от 3 процента.

По думите му това би могло да се случи в рамките на няколко дни. Атанас Атанасов от "Демократична България" посочи, че служебното правителство, назначено от президента, не изпълнява закона.

Трябва да кажем на Министерския съвет, че нарушават закона, това е смисълът на тази декларация, заяви Атанас Атанасов.