Пореден ден продължават политическите престрелки между "Продължаваме промяната" и лидера на Парламентарната група на ДПС Делян Пеевски. От ПП осъдиха вчерашните му критики по адрес на премиера, че не се справя с работата си, а Пеевски констатира, че той не се е защитил сам, а е прибегнал до защита от "батковците". 

"Политическа партия "Продължаваме промяната" осъжда остро безпочвените критики на г-н Пеевски към премиера акад. Николай Денков, както и неговата грешна самопреценка за ролята му в държавата". Това се казва в изявление на партията, разпространено от пресцентъра.

"Не агресивният ПР и имитацията на сила, а поемане на отговорност за управлението извади държавата от порочния цикъл от неуспешни избори, даде ѝ ясна програма и посока за работа, обърка и затрудни създаваните с години схеми на зависимости", посочват от ПП.

"Продължаваме да изпълняваме нашите цели въпреки всички предизвикателства. Истинската сила е силата на промяната!", завършва изявлението.

Поводът за гневната реакция на партията бе поредната критика на председателя на ПГ на ДПС по адрес на премиера от ПП. Пеевски повтори острите си забележки към Николай Денков вчера и пред медиите, които по-рано изложи в отворено писмо. По думите му "той не работи нищо". "Целта ми е да почне да си върши работата, той не си върши работата като премиер. Четири дена вие видяхте ли нещо да работи този премиер, седнал в уютното си кабинетче, седи там, нещо разпорежда онлайн. Това е несериозно", каза Пеевски.

 

"Ако трябва, мога да отида за един месец да пробвам и ако нещата са по-успешни и рейтингът е по-висок, мога да остана", заяви още Пеевски.

След официалната позиция на ПП от тази сутрин, Пеевски продължи полемиката. Според депутата от ДПС премиерът Николай Денков не може сам да се защити.

"Той има нужда от батковците. Денков, виждаме, че батковците му го пазят. Тези батковци, от ПП, които са Кирил Петков, Асен Василев", каза още Пеевски и добави: "просто достойно нека да заемат премиерското място тогава те". Делян Пеевски попита защо "са го пратили това момченце да си играе в този кабинет". Според депутата той не знае как да управлява.

"Свалянето на Денков зависи само от ГЕРБ, те са коалиция, ние подкрепяме политики", каза още Делян Пеевски и повтори, че премиерът от ПП си отива след три месеца.

"Оценката за всеки политик и за партиите я дават хората. На миналите избори хората дадоха ясна оценка, че ДПС е втора партия в държавата", каза пред медиите в парламента Делян Пеевски.

Депутатът отбеляза, че на обединението ПП и другите партии, които влизат, дадоха четвърто място. "Оттам нататък мен ме интересува само тяхната оценка /б.р. - на хората/, на тези хора не ме интересува, коментира Пеевски.

 

Реакцията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на размяната на реплики между двете страни още вчера беше: "Нека оставим тези две момчета да спорят помежду си".

"Нашият меморандум,  договор или документ за управление е между нас и ПП. Това, което лидерът на парламентарната група на ДПС и премиера имат като спор си е тяхна работа, не е наша", каза още Борисов на въпрос дали ако двамата /Пеевски и Денков/ не се разберат, ГЕРБ би бутнала сглобката.