"Продължаваме промяната" констатираха, че първият мандат няма да се осъществи и излязоха с 9 условия пред партиите в Народното събрание, за да се наемат да сформират кабинет на малцинството с втория мандат. Сред тях са, освен отнемане на правомощията на главния покурор и отхвърлянето на хартиената бюлетина, отпадането на правомощието на президента да назначава шефовете на спецслужбите, разузнаването, ДАНС и главния секретар на МВР.

Близо два месеца след изборите единственото нещо, което първата сила направи, е да избере председател на НС с подкрепата на БСП и ДПС, и да вкара безобразието, което се гледа днес в залата", започна декларацията от името на групата председателят й Андрей Гюров по повод Изборния кодекс.

"Ако другите партии в парламента предпочитат хартиената бюлетина пред алтернативата на редовно правителство, да излязат и да го заявят пред всички, не смятаме да влизаме в задкулисни договорки, нито да влизаме в тъмни стаички", отсече Гюров.

Той изреди условията на ПП и ДБ за подкрепа на правителство на малцинството, за което отново потвърди, че се наемат да сформират ПП и ДБ.

"Ето и нашите условия - отхвърляне на Изборния кодекс, на България не й трябва връщане в миналото с подправени протоколи и чували", започна да изрежда Гюров.

Второто условие на ПП и ДБ са промени в Конституцията за премахване на неограничената власт на главния прокурор. "Без промяна в прокуратурата шансът за промяна в България е невъзможен", заключи той.

Третото изискване на ПП и ДБ е приемането на промените в Закона за съдебната власт с механизма на разследване на главния прокурор, и ограничаване на правомощията на прокуратурата.

Четвъртото условие е приемането на декларацията на ПП за внасяне на нов бюджет за 2023 при 3% дефицит.

Отнемане на президентски правомощия е петото условие. Службите за сигурност да преминат изцяло на подчинение на Министерския съвет и "да бъде премахнат блокиращият подпис на президента" при назначението на шефовете на разузнаването, ДАНС и на главния секретар, настоя Гюров, като укори Румен Радев, че не сменил главсека на вътрешното министерство, когато те настоявали.

Шесто поред е искането за промени в НПК, следва условието за приемане на законопроекта за КПКОНПИ, законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост и на финала, като девето, последно условие, от ПП и ДБ поставиха периодът до връчването на втория мандат да се използва за приемане на всички законопроекти, свързани с Шенген и влизането ни в Еврозоната. "Заради липса на доверие към едно потенциално правитерство на ГЕРБ редица страни няма да ни пуснат в Шенген", обвини още депутатът от ПП.

"Тук сме, за да кажем, че имаме план, имаме алтернатива да водим страната по пътя към едно реформаторско правителство. Или реваншизъм обратно към тъмните години на прехода и хартиената бюлетина", обобщи Андрей Гюров.

"България очаква план и визия. Българските граждани искат мерки. Не беше подкрепена нашата декларация за нов бюджет. За сметка на това ГЕРБ пуснаха заря от фалшиви скандали и лъжи", каза Гюров по повод меморандума с "Джемкорп", за който повтори, че е прекратен. По въпроса за Изборния кодекс той отбеляза, че лидерът на ГЕРБ "си е противоречал със себе си". "Конгнитивният дисонас на Борисов обърква не само неговите подопечни, а всички които го слушаха", заключи Гюров.

"Ако другите партии в парламента предпочитат хартиената бюлетина пред алтернативата на редовно правителство, да излязат и да го заявят пред всички, не смятаме да влизаме в задкулисни договорки, нито да влизаме в тъмни стаички", призова председателят на ПГ на ПП. А веднага след него Асен Василев поиска кратка почивка, за да осмислят партиите условията на ДБ и ПП за кабинет на малцинството.