Изпълнителният съвет на "Продължаваме промяната" се събира тази вечер, за да обсъди кандидатури за премиер, различни от тази на настоящия в оставка - Кирил Петков. Това съобщи по Нова телевизия депутатът от формацията Пламен Шалъфов.

"Аз бих подкрепил отново кандидатура на Кирил Петков. За мен ситуацията с изгонването на 70 руски дипломати не е причина да оттеглим неговата кандидатура. Той не е взел това решение еднолично", коментира народният представител, с уговорката, че го прави и в лично качество.

Шалъфов коментира, че партията му продължава да очаква подкрепа от БСП - "както сега, в евентуално формиране на нов кабинет, така и в една бъдеща коалиция при едни евентуални предсрочни избори".

"Предвид събитията от вчера, явно имаше нужда от доизчистване на някои детайли и точно това се случи на лидерско ниво между Кирил Петков и Корнелия Нинова", допълни депутатът.

След срещата си с Кирил Петков пък соцлидерката подчерта, че от БСП няма да се върнат на масата за преговори, докато не им бъде предложено друго име за премиер от ПП. Нинова също анонсира, че предстои събиране на Изпълнителния съвет на ПП, на което партията ще си вземе решението.

В отговор на въпрос дали президентът Радев не казва истината, като твърди, че е нямал информация за изгонването на дипломатите, Шалъфов каза: "За мен беше много подвеждащо това, което той заяви пред медиите. Когато е дал мандат на свои представители да участват в Съвета за национална сигурност и те са изслушали докладите, били са на дискусиите и са чули препоръките на службите, няма как да казва, че самият той не бил знаел и е учуден".

В същото време по-рано през деня председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че именно на Съвета по сигурността към министър-председателя, който има само консултативни функции, службите са докладвали за евентуално основание за отзоваване на много по-малка група дипломати от изгонените 70. Йорднаво защити Румен Радев, като посочи, че няма как той да знае, дори да са му докладвали службите преди това, че Кирил Петков ще реши да изгони за три дни 70 души.