Ако декларацията на "Продължаваме промяната" не бъде подкрепена в петък от парламента, мандатът ще бъде върнат неизпълнен в понеделник или вторник. Това стана ясно от коментара на председателя на ПГ на ПП Андрей Гюров в кулоарите на парламента.

Засега мандатоносителят не обявява проектосъстава на правителството, но е обсъждал такъв. Съставът бил съставен предимно от представители на "Продължаваме промяната".

"Това правителство трябва да има ясен политически гръбнак, който, естествено, ще бъде от ПП. Отворени сме за предложения и от други партии, които биха подкрепили правителството, да предложат хора, които биха били експерти в своята област", коментира Гюров.

"На този етап не говорим с нито една от партиите за министри. В момента усилията са съсредоточени изцяло върху декларацията", уточни той, след като вече беше съобщено, че тя ще влезе за гласуване в пленарната зала в петък.

"На Председателски съвет стигнахме до извода, че е най-нормално тази декларация да мине за гласуване през зала, за да може пред очите на всички да покажем каква е нашата подкрепа към тези обсуловени национални приоритети. Тя беше включена като втора точка за петък. Преди това е разпределена през комисиите, които ще я гледат при възможност. Ако в петък декларацията не бъде подкрепена, най-вероятно ще върнем мандата неизпълнен. Дали това ще стане точно в понеделник, или вторник, не можем да кажем отсега", добави Гюров.

Според Гюров било твърде възможно декларацията на ПП и номинирания за премиер Николай Денков да получи подкрепа в залата, само и само да имат възможност партиите да узнаят проектосъстава на кабинета.

"Не знаем дали няма да мине. Вътре има доста добри идеи. Това е документ, който издига диалога на съвсем друго ниво. Не става дума за мандати, процедури, имена и политическо его. Нека да изчакаме, да видим дискусията в зала и каква подкрепа ще получи", посочи той.