Този парламент е като плаващи пясъци - война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се "Величие", каза пред журналисти Николай Денков, председател на парламентарната група на ПП-ДБ в 50-ото Народно събрание преди заседанието на Националния съвет на ПП, на което се очаква да се вземат решения, свързани с втория мандат.

Процесите в ДПС ще имат много сериозно отражение и върху ГЕРБ. Многократно казахме, че там има хора, близко свързани с Пеевски, така че какъв ще бъде изходът във войната между Пеевски и Доган ще има отражение и в ГЕРБ, каза Денков, цитиран от БТА.

Всичко това прави много нестабилна ситуацията и аз мисля, че би било пълна илюзия някой да се опитва да прави стабилно правителство, посочи Денков. Той допълни, че с ДБ са направили план, който цели в тази много трудна среда да постигнат максималното. Ще го представим заедно в някой от следващите дни, заяви той и уточни, че го обсъждат с националните съвети.

Продължаваме разговорите с нашите коалиционни партньори от "Демократична България" и нашите съвети, каза на свой ред пред журналисти съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков, попитан за правителство с втория мандат. 

ПП-ДБ станаха втора по численост парламентарна група, след като ПГ на ДПС остана с 25 депутати. 17 бяха изключени, а двама напуснаха, като в резултат групата стана четвърта по численост в Народното събрание - след ПП-ДБ (39 депутати) и Възраждане (38).

По този начин ПП-ДБ ще получи от президента Румен Радев (по неговите думи следващата седмица) втория мандат за съставяне на правителство. Първият мандат не сполучи, след като коалицията ГЕРБ-СДС не събра необходимата подкрепа за кабинет с премиер Росен Желязков.

В самата коалиция ПП-ДБ засега няма единно мнение дали да се прави опит за създаване на правителство. ПП засега сякаш клонят към отрицателен отговор - държат да са в опозиция. Но тази категорична позиция те имаха преди събитията в ДПС, т.е преди да стане ясно, че са наред за получаване на мандат.

В рамките на "Демократична България" също има нюанси в позицията: ДСБ предложи да се опита с технически кабинет, партньорът им в коалицията - "Да, България" са склонни да приемат, но само ако е налице категорична парламентарна подкрепа. Съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов (председател на ДСБ) в петък заяви, че коалицията има план, но не може да оповести подробности за него.

Да видим какъв е планът, който коалицията ПП-ДБ ще представи. 

За "максималното" с втория мандат се готви ПП, ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ

 

За "максималното" с втория мандат се готви "Продължаваме промяната". След края на няколкочасовото заседание ръководството на формацията остана безмълвно с анонса, че ще обяви решението си заедно с партньорите от ДБ, предаде БНР.