Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) изпрати сигнал до главния прокурор, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Софийската градска прокуратура във връзка с изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в което според тях се говори за оказван политически натиск. Това обявиха от формацията в кулоарите на парламента. 

Сигналът е подаден, за да бъде направена пълна и всеобхватна проверка на изнесената информация, така че да може се разбере дали има натиск, дали има влияние в прокуратурата, което се използва за политически цели, заяви депутатът от коалицията Богдан Богданов.

"Беше споменато и лицето Делян Пеевски, който в крайна сметка, според твърденията е използвал тези институции за оказване на натиск и на народни представители включително", каза той.

Според Бойко Рашков в изявлението на Ахмед Доган се твърди за заплахи за "принудителни мутренски действия", каквито от 34 години до настоящия момент Движението не познава.

"Тоест, намеква се, че подобни действия са извършвани от сега властимащи от парламентарната част на ДПС", каза депутатът от ПП-ДБ. Според него това е трябвало да привлече вниманието на прокуратурата веднага, предава БТА.

От формацията изрично уточниха, че това няма връзка с факта, че се оказаха вторият мандатоносител, след като групата на ДПС намаля до 24 депутати. Другият съпредседател на движението и вече независим народен представител - Джевдет Чакъров, обяви вчера, че може да подкрепят именно втория мандат. 

Снимка: БТА

"Подаването на този сигнал по никакъв начин не е свързано с никакви разговори за подкрепа за правителство и реализиране на втори мандат. Това е независимо наше действие", заяви по този повод Лена Бориславова. От ПП-ДБ още не са оповестили крайното си решение как ще постъпят - дали ще го върнат, или ще го оползотворят с предложение за правителство.

"Относно втория мандат ситуацията е променена, така че ние сме в преговори с нашите колеги и надявам се, в най-скоро време да имаме официална позиция, с която да ви запознаем", каза тя.

Връчването му се очаква идната седмица, даде да се разбере по-рано днес президентът Румен Радев, който обясни, че го бави именно заради политическата динамика в парламента и да имат време за изработване на позиция от ПП-ДБ, които бяха сюрпризирани в последния миг, че стават мандатоносители. 

Снимка: БТА

В същото време в кулоарите от заплахи се оплакаха и от другото крило на ДПС, което остана с Делян Пеевски, като обявиха, че такива били отправяни към техни представители. Йордан Цонев цитира имената на Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов, Севим Али, които заплашвали привърженици на групата, застанала зад "Новото начало".

"От десет дни всички наши активисти са атакувани по телефона и когато се приберат по родните си места с подобни тези". Казаха, че тезите, с които са атакувани, са "нашата партия ще я дадем на тях ли", "ние, турците, ще си дадем партията ли", "кой ще ни вземе партията, българите и помаците ли", уточни той.