Ние сме "за" дискусия и дебат за страната към евроатлантически хоризонт на страната. Това каза съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров на влизане в парламента в петък. Той благодари на структурите, които са подкрепили "истинското ДПС".

"Ние бихме проявили разум и готовност за диалог, нека да видим каква програма биха поставили като цели. Водени сме от позицията, че има политическа криза и се иска стабилизиране на политическата ситуация", коментира той.

По думите му добре би било и останалите политически сили да осъзнаят своите отговорности, както това се било случило в началото на 90-те години, когато са успели да се обединят всички от целия политически спектър в името на страната ни.

"Ние сме в готовност за диалог и ако има разумни предложения, ние бихме ги подкрепили", добави той.

По думите му не бива да се стига дотам ДПС да бъде изключено от АЛДЕ.

"Нямаме притеснения, вратите са отворени за всички, които споделят принципите на ДПС", допълни Чакъров.

Рамадан Аталай също подкрепи думите на съпредседателя - подкрепа за ПП-ДБ е възможна.

"Нека всички бъдат спокойни, не искаме да има напрежение. Доган е създал етническия модел за заедност. Ако ни потърсят за разговори за политики и програмата на ПП-ДБ е добра за развитието на България, може да я подкрепим", посочи още той.

А в отговор на думите на Йордан Цонев, че може да се сформира нова партия от членове на ДПС, независимият депутат заяви, че всеки е свободен да реши дали да остане в партията. "Няма да кажа "Данчо, остани", допълни той, а по-късно продължи в кулоарите на НС:

"Може ли да извадиш етническата карта днес, когато виждаш, че си в слаба позиция, когато виждаш, че на Балканите, в света, навсякъде признават българския етнически модел, който е създаден в България да преминем през преход от тоталитаризма в друго свободно общество. Няма как човекът, който е измислил и предложил българския етнически модел, както и последователите му, да създават етническо напрежение. Моята снаха е християнка, моето семейство ще продължи дълги години и във векове по-нататък да е в етнически мир, добави той. Нека г-н Данчо Цонев да не си слага дивиденти с това и да не си играят с етническата карта, защото който вади етническата карта, мисля, че си заминава от политиката".