Бойкотът продължава - "Продължаваме промяната" и "Демократична България" няма да се върнат в пленарната зала, докато не бъдат оттеглени безумните, както те ги определиха, промени в Изборния кодекс. Това заявиха на съвместен брифинг в кулоарите на Народното събрание Кирил Петков и Христо Иванов. Двете формации предлагат сформирането на временна комисия, която в рамките на един месец да структурира необходимите изборни промени.

"Няма да коментирам чувалите с лъжи, които чухме тази сутрин", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков по повод обвиненията на Бойко Борисов за измами с машинното гласуване. "Министерският съвет на партия ГЕРБ избра и гласува тези машини - не Мадуро, а Борисов избра тези машини. ЦИК с председател от квотата на ГЕРБ ги избра", отвърна той на думите на Борисов, че партията му иска машини, каквито се използват в САЩ, а не във Венецуела. Ако хартиената коалиция оттегли безумията си, ние още днес ще влезем в залата, каза от името и на ДБ Петков.

Христо Иванов разви предложението на двете формации за създаване на временна комисия, която да работи в едномесечен срок по Изборния кодекс. И даде да се разбере, че ПП и ДБ няма да откликнат на поканата на ГЕРБ за среща между председателите на политическите сили, за да се разберат.

"Предлага се диалог, но се предлага диалог, след като законопроектът беше докаран до точката на безумие. Не може да стане поредна раздумка, към която ни призовават. Не поредните лидерски приказки", каза той.

"Можем ли да реформираме изборния процес за една нощ на една седянка? Можем, само че това може да произведе само взрив, а не доверие. Ако целта е да търсим решение, това е форматът. Не ни търсете за параванче. Ще бъде внесено днес такова проекторешение, да видим как ще гласуват за него", заяви лидерът на "Да, България".

"Ако искат да погледнат сериозно на този въпрос, трябва да подкрепят тази временна комисия", присъедини се и Кирил Петков. "Те предложиха среднощни гласувания, среднощни комисии, на крак, на парче", добави той по адрес на ГЕРБ-СДС.

А Христо Иванов напомни кой е отворил Изборния кодекс - лидера на БСП Корнелия Нинова.

Минути преди това председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова покани шефовете на всички парламентарни групи на среща в 10:30 часа, на която да изяснят един-единствен въпрос - "ще работим ли заедно за българската държава и за българските граждани или отиваме на поредните предсрочни парламентарни избори". Атанасова предложи тази среща да се проведе в кабинета на председателя на НС Вежди Рашидов във формат председателски съвет.

"Ще считам отказа от възможност за последен разговор, като отказ изобщо да работи българският парламент", коментира Атанасова.