Депутатите от ГЕРБ се върнаха в пленарната зала и така парламентът успя да събере кворум от третия опит. Електронното табло изписа 155 регистрирани и народните избраници започнаха да работят.

Стартът на работния ден започна с близо два часа закъснение и с декларация на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова като реакция на отказа на ДБ и ПП да влязат в залата и нежеланието им да откликнат на поканата за лидерска среща, която отправиха от ГЕРБ.

"Ние сме тук по волята на суверена, изразена с машинно гласуване. По техните правила, техните машини, с техните вътрешни министри, ние сме тук по волята на българските граждани. Кой отсъства - тези, които са в изолация, които поставят ултиматум на фона на безпрецедентни кризи в държавата. Искат ли тези, които отсъстват, ПП и ДБ, да търсят националноотговорни решения за това как държавата ни ще се справи с инфлацията, която се дължи до голяма степен на тяхното аматьорско управление", посочи тя.

"В тази зала днес е категорично ясно кой иска да работи за държавата и да търси решения за българските граждани, и кой иска бързи избори, да няма стабилност, да няма еврозона, да продължат да растат цените на горивата", заяви Атанасова.

"Отговорът е само един - тези, които докараха държавата ни до пропаст. И ако твърдят по кулоарите, като временни посетители, че това е общественият дебат и по тази тема само ще разделят обществото - вълшебната флашка, то тогава ние започваме да изпитваме още по-сериозни съмнения - вълшебната флашка ли им осигурява изборни победи?", попита Атанасова.

"Кой ще поставя ултиматуми с няколко процента и 20 депутати?", добави депутатката от ГЕРБ по адрес на ДБ.

"Ако имате смелост, ако имате отговорност - заповядайте. Ние ще бъдем тук. ГЕРБ-СДС ще отстоява правото на хората да изберат как да гласуват", заключи Атанасова.