ПП-ДБ внесоха нови поправки в в Закона за съдебната власт с промени в две посоки - уточнението, че правилата за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор, ще важат и за неговите заместници, както и промени в системата на случайното разпределение на делата. 

Вносители на законопроекта са Кирил Петков, Надежда Йорданова и Божидар Божанов.

"ПП-ДБ внесохме законопроект, с който да лишим прокурорската колегия на ВСС от всякакви мними оправдания за започване на разследване за престъпления на главния прокурор и заместниците му!", написа в профила си във Фейсбук Лена Бориславова.

Вносители на законопроекта са съпредседателят на ПП Кирил Петков, бившата правосъдна министърка Надежда Йорданова и ексминистърът на електронното управление Божидар Божанов.

Поводът за промените е заседанието на ВСС от 19 юли т.г., когато прокурорската колегия отложи казуса с назначаването на съдия Даниела Талева като прокурор, разследващ престъпления, извършени от заместник на главния прокурор.

Вносителите цитират НПК, според който разпоредбите относно престъпленията от общ характер, извършени от главния прокурор, се прилагат и спрямо неговия заместник. Изменението цели да изчисти противоречиви тълкувания по въпроса.

Със законопроекта се предлага и въвеждане на единна система за случайно разпределение на делата, като се посочва, че в момента няма унификация и се прилагат три отделни системи - една, използвана от общите съдилища, друга, използвана само от част от административните съдилища и трета, която се използва от останалите административни съдилища.

Това обяснява подробно и един от вносителите, депутатът Божидар Божанов от ПП-ДБ, в профила си във Фейсбук. Той посочва, че системите за случайно разпределение на делата в съдебната власт са дългогодишен проблем.

"Променяни са многократно и всеки път в тях липсва доверие, често основателно. С (пред)последните изменения в Закона за съдебната власт въведохме изискване на криптографски гаранции за случайния избор (напр. квалифициран времеви печат и/или верижно хеширане на направените разпределения). Само че в съдебната система има поне три действащи системи за случайно разпределение. Одитирането на всички и поддържането им в адекватен вид е излишно и неефективно усилие", коментира бившият министър на електронното управление.

"Затова вчера, след отхвърлане на ветото на президента, в което имаше възражения във връзка със случайното разпределение на преписките за разследване на главния прокурор, внесохме нови изменения, с които се въвежда единна система за случайно разпределение, която ще се ползва от всички, през потребителки интерфейс или през служебен такъв (API)", обяснява Божанов.

"Идеята ми, която може да се разпише в наредбата към закона, е системата да е разпределена, с гаранции за случайност на числата, с публичен и одитиран изходен код, с проследимост и гаранции срещу подмяна на данни. Само така ще могат да отпаднат съмененията за манипулации", дава повече подробности за мотивите и промените депутатът от ПП-ДБ.