Парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" поиска от президента Румен Радев да получи втория проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство, за да го върне неизпълнен. Това обявиха Божидар Божанов, Людмила Илиева, Кирил Петков, Николай Денков, Атанас Атанасов и Надежда Йорданова на съвместен брифинг в Народното събрание тази сутрин.

"В рамките на вчерашния ден стана ясно, че няма подкрепа за нашия подход, който е първо антикорупционните закони, след това разговори за правителство. Това ни поставя в ситуация да не можем да реализираме втория мандат", каза Божидар Божанов и добави, че от коалицията са готови в момента, в който президентът ги покани, да отидат и да върнат мандата неизпълнен.

Според Людмила Илиева е имало общо усещане, че предложеният подход за разговори се възприема като позитивен.

"За първи път видяхме остри опоненти в пленарна зала да разговарят добронамерено с една единствена цел - да се намери път за изход от този политически тупик. Затова отчитаме самия процес, по който протече разговорът с останалите, като позитив. Този подход тепърва ще следваме и ще поставяме като основа за решаване на наболелите политически проблеми в страната", каза Людмила Илиева.

Кирил Петков благодари на Румен Радев, че е дал възможност да проведат разговорите.

"Няма да злоупотребяваме с времето и затова сме готови да върнем обратно мандата", каза съпредседателят на ПП.

На въпрос как ще се отнесат към третия мандат след връчването му, Николай Денков отговори:

"Няма никакъв смисъл в момента да обсъждаме какво ще се случи в хипотетична ситуация. Нека да се връчи третият мандат, нека видим кой ще бъде носителят, нека видим какво ще бъде предложението".