Втората по големина политическа коалиция в парламента "Продължаваме промяната" - "Демократична България", се яви на консултации при президента. Радев подчерта, че е важно за българската общественост да знае докъде може ПП-ДБ да стигнете с политическия компромис в най-важната задача на този парламент - съставяне на редовно правителство възможно най-скоро. Отговорът на коалицията бе, че няма да подкрепят правителство с първия мандат, но са готови парламентът да избере правителство с втория мандат. Държавният глава заяви, че споделя принципа служебният кабинет да внесе бюджет в парламента, защото няма гаранция дали и кога ще бъде съставено редовно правителство.

Държавният глава поздрави ПП-ДБ с изборния резултат в този сложен изборен процес. Същевременно той подчерта, че второто място на изборите е изпитание, защото досега те са били алтернатива на ГЕРБ. Президентът Радев попита докъде може коалицията да стигне в преговорите си с ГЕРБ за съставяне на правителство с първия мандат. 

"Вашата заявка за присъствие в политиката е алтернатива на стария управленски модел, а днес вие влизате в разговори с ГЕРБ. Важно за обществото е да знае докъде може да стигнете с този политически компромис. Важно е да чуем вашата формула за съставяне на правителство с първия мандат. Ако това не се случи, как виждате вариантът, когато мандатът дойде към вас", каза Радев в началото на преговорите.

Той поиска да знае приоритетите на ПП в законодателството и изреди Плана за възстановяване и устойчивост, членството на страната ни в Шенген и еврозоната.

Важна задача освен съставянето на правителство, е законодателната дейност, където вие като втора политическа сила с много малка разлика от първата, имате сериозна парламентарна тежест при определянето на дневния ред на НС. Виждаме, че от вчера и днес стават много внесените закони в НС, всеки ден тяхната бройка расте, но какви са вашите намерения за приоритети, защото в спешен порядък трябва освен да приемем закон а държавен бюджет, да приемем и законите, които ще допринесат за нашата европейска интеграция - Шенген, еврозоната, Планът за възстановяване и устойчивост", посочи още държавният глава.

Факторът време е много важен, защото задачите пред парламента са сложни, многопластови, наследени проблеми от несвършена работа на няколко предишни парламента, но искат решаване и за това трябва и време, обясни Румен Радев. По повод упреците от членове на ПП-ДБ, че президентът бърза с раздаването на проучвателните мандати за съставяне на правителство и по този начин възпрепятства работата на парламента, Радев попита представителите на ПП-ДБ кога те виждат подходящото време за връчване на първия проучвателен мандат, както и на втория, ако първият не бъде реализиран.

Радев попита директно представителите на ПП-ДБ кога виждат подходящото време за връчване на първия мандат.

"В първия мандат не може да направим своята подкрепа. Първият мандат не може да събере своето мнозинство. Готови сме парламентът да избере правителство с втория мандат", заяви Кирил Петков.

Съпредседателят на ПП-ДБ и бивш премиер Кирил Петков заяви, че е време да бъде направена реформата в правосъдната система, като се създаде и възможност да се разследва главния прокурор в Българи. Той изтъкна като приоритет и промени в Антикорупционната комисия, стъпки за членство на страната ни в Шенген. "Би било огромен срам, ако бъдем разделени от Румъния и българите бъдат сложени като втора категория европейци. Еврозоната - ако искаме България да отиде напред с по-ниски лихви, с шансовете нашата банкова система да бъде наистина стабилна, трябва да го направим. Тези приоритети са в нашата програма", каза Петков.

Снимка: БТА

Радвам се, че година по-късно и два цикъла избори по-късно стигаме до законодателната програма и приоритетите"" на последния редовен кабинет, коментира съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Законите, заложени по ПВУ, вече има убеденост в обществото, политическите сили, президентството, че трябва да бъдат приети. Залагането на нов начин на управление на публичните финанси - те трябва да се управляват по начин, по който парите да стигат до всички български граждани и фирми, а не до избрани граждани и избрани фирми", заяви Асен Василев. 

Снимка: БТА

ПП и ГЕРБ сме опоненти и имат различни виждания за това как трябва да се развива страната, коментира още Асен Василев. Той уточни, че са успели чрез приоритетите в законодателната програма да намерят формула, така че тези закони да бъдат приети в парламента.

"Дори опонентите могат да се уважават и трябва да се уважават, но има някои граници, които не могат да бъдат прекрачени. Тези ясни граници са, че няма как в изпълнителната власт ПП и ГЕРБ да работят заедно, тоест ние да подкрепим първия мандат или правителство, подкрепено от нас, с участието на ГЕРБ", заяви Асен Василев. 

"Успяхме да постигнем в парламента консолидация около един безспорен дневен ред, Който дори партиите, които не намериха възможност да се включат в гласуването за избор на председател, не отрекоха неговите приоритети", заяви и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Снимка: БТА

По думите му това, че президентът е отпуснал повече време между връчването на мандатите в предния парламент, е дало възможност на политическите сили да преминат през необходими за тях процеси.

"Тук не става дума за безпринципни компромиси, а за възможността да се свършат определени задачи и е ясно, че това е сложно в ситуация на поляризация... Ние можем да поемем отговорност за управлението на страната и да предложим вариант само с втория мандат", добави Христо Иванов.

Държавният глава заяви, че споделя принципа служебният кабинет да внесе бюджет в парламента, защото няма гаранция дали и кога ще бъде съставено редовно правителство.

Заместник-председателят на ПГ на ПП-ДБ Владислав Панев призова служебния кабинет да внесе закон за държавния бюджет за 2023 г. максимално бързо.

"Ако не приемем няколко закона, губим исторически прозорец за пълноценна европейска интеграция. В 48-ото НС поех голям политически риск и за първи път удължих процедурата, за да може да се състави правителство и да се приемат същите тези ключови закони. Почти нищо от това не се случи. Парламентарното време беше употребено основно за ремонт на изборния закон, който всъщност доведе до хаос, а не вдигна избирателната активност. Това време беше употребено за разпити на служебните министри. Бях упрекнат, че искам да управлявам страната еднолично и до безкрай. Според мен трябва да има време, но трябва да има и коректни и ясни отношения. За тази игра, която в момента провеждаме, трябват двама партньори: парламентът и президентът. Най-голямата роля на президента е таймингът и връчване на мандатите. Няма нищо подобно, че се опитвам да тласна страната към поредните избори", добави още Румен Радев.

Имаме нужда от 3 месеца, за да се постигнат заложените цели, този срок обсъждаме през цялото време, отговори обаче акад. Николай Денков.

В 48-ото НС поех огромен политически риск и за първи път разтегнах процедурата така, че да може да се успокоят страстите, да има диалог, да се състави правителство и да се приемат тези закони. Но почти нищо не се случи, напомни Радев в отговор.

Парламентарното време бе употребено основно за ремонт на Изборния кодекс и за разпити на служебните министри. Редно е да има парламентарен контрол, но почти денонощно (да ги разпитват), при положение, че служебните министри имаха много работа. А аз бях упрекнат, че разтягам, за да управлявам до безкрай, не се стърпя да припомни държавният глава.

Снимка: БТА

След консултациите при президента Кирил Петков заяви пред медиите, че цяла България има общи приоритети и трябва да бъде осигурено време на парламента, за да може те да се придвижат.

Потвърдихме нашата заявка като втора политическа сила, че с първия мандат няма да подкрепим правителство и ще бъдем конструктивни по всички политики, а ако се стигне до втори мандат, ще предложим правителство", допълни той.

Асен Василев каза, че приемането на бюджета отнема минимум четири седмици и за да може това да се случи, политическите сили ще ще работят активно с министерството на финансите".

Това, което дискутирахме и президентът също каза, е, че поне до 15 юни трябва да работи парламентът, за да може да бъде приет бюджет, поясни Асен Василев. Това са реалностите на бюджетния процес, посочи Василев.

Макар и да няма кабинет, държавата няма как да остане без бюджет, независимо дали има или няма правителство, посочи той. Това се добавя към ключовите приоритети, които вече бяха заложени в основата на работа на Народното събрание, добави Василев. 

"Това, което показахме в този парламент е малко по-активна политика и всички осъзнахме, че няма възможност по тези приоритети да има разногласия. Оттам нататък това което казваме, това ще правим. Ние ще бъдем конструктивни, но първия мандат не можем да го подкрепим, защото така сме казали на нашите избиратели", каза Кирил Петков.

По-рано на консултации с държавния глава бе ГЕРБ-СДС. Бойко Борисов, Десислава Атанасова и Томисла Дончев изразиха надежда, че ще бъде съставено правителство с ПП-ДБ. От ГЕРБ заявиха още, че ще действат отговорно и няма да допуснат фалит на държавата. 

Преди консултациите първата сила в парламента намери общ език с втората - ПП-ДБ, с които се разбраха за обща законодателна програма, но от "Продължаваме промяната - Демократична България" са категорични, че не са коментирали въпроса за редовно правителство.

Радев ще приключи утре кръга от консултации, става ясно от графика на насрочването им. В петък държавният глава ще приеме последователно представители на парламентарните групи на "Възраждане", ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ".

След края на кръга консултации с парламентарните групи президентът Румен Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарно представена сила в 49-ото Народно събрание, което е именно ГЕРБ-СДС. По думите на лидера на ГЕРБ след консултациите, държавният глава е казал, че може да забави процеса само с няколко дни.