България иска засилено наблюдение от страна на ЕК върху вноса от Украйна на сухо мляко, млечен концентрат, прясно мляко, орехи и пчелен мед. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV земеделският министър Явор Гечев, който коментира проблемите с сектора заедно с Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

"Първата държава, която надигна глас и каза, че коридорите нe работят като такива, беше България. Заедно със зърнопроизводителите още септември месец алармирахме за това, а октомври месец ЕК ни отговори, че няма аномалии на пазара. Оказахме се обаче прави. След това всичките държави, които в момента надигат глас, констатираха същите проблеми", припомни министър Гечев.

Полша е затворила пазара си изненадващо за всички, докато България е дала 5-дневен срок на Румъния, за да могат да реагират и те. След като пет държави наложиха ембарго на украинското зърно, ЕК реагира мигновено и предложи пакета за финансова подкрепа, припомни още земеделският министър.

"Този пакет все още се обсъжда. Предложението е за незабавно ограничаване на четири култури - слънчоглед, пшеница, царевица и рапица, за тези пет държави. Това е първият пакет. Във вторият пакет ще се следят няколко други селскостопански култури - ако се докаже пренасищане на пазара, ЕК също ще ги ограничи. Към този пакет има предвидено и подпомагане в размер на 100 млн. евро за всичките пет държави, но още не знаем как ще бъдат разпределяни", обясни още Гечев.

 Той обясни, че България има малко по-големи претенции и те са свързани с включването на сухото мляко, млечния концентрат, прясното мляко, орехите и пчелния мед във втория пакет. Според него това са продукти чийто засилен внос от Украйна се наблюдава през последните месеци.