От ПП-ДБ канят председателя на парламента Рая Назарян, както и всички политически партии без "ДПС-Пеевски" на консултации относно служебния кабинет и процедурата за избиране на заместник-председател на Сметната палата. Това става ясно от публикация в официалната страница на "Продължаваме промяната" във Facebook.

"Отчитаме, че президентът Румен Радев се възползва от възможностите, дадени му от промените в Конституцията, като не прие предложения от Горица Грънчарова-Кожарева проекто-кабинет", отбелязват в началото на поста си от ПП-ДБ и заявяват:

"Продължаваме Промяната - Демократична България кани председателя на Народното събрание и всички политически партии без ДПС-Пеевски утре в 12:00 часа да проведем консултации, за да задвижим процедурата по:

•приемане на внесения на 05.08.2024 в деловодството на Народно събрание ЗИД за Сметната палата, за да изберем човек с високо обществено доверие за заместник-председател на Сметната палата;

•обсъждане на други възможни опции за най-бързо довършване на конституционната процедура по избор на служебен кабинет".

Малко по-рано президентът Румен Радев отказа да подпише указа за служебното правителство, тъй като избраната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева не смени вътрешния министър Калин Стоянов. 

Така изборите няма да са на 20 октомври, а от своя страна Кожарева обяви, че подава сигнал до главния прокурор Борислав Сарафов. Тя заяви, че ѝ е оказван натиск за това Калин Стоянов да не фигурира като служебен вътрешен министър в предложения от нея кабинет.

Междувременно съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Ивайло Мирчев от "Да, България" заявиха, че Делян Пеевски е пробил Горица Кожарева - така коментираха безпрецедентния отказ на президента Румен Радев да подпише указ за проектокабинета "Кожарева".  

"Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава", написа Петков.