Напрежението между партиите, които излъчиха правителството, се покачва. След като от ГЕРБ, в лицето на председателя на НС, насрочиха извънредно заседание в петък въпреки несъгласието на ПП-ДБ, а Николай Денков се закани да съди Делян Добрев заради твърдението, че министри и председатели на парламентарни групи са на хранилка при "Лукойл", последва контраудар, този път от Делян Пеевски, който поиска писмен отчет от премиера до четвъртък вечерта, в който да се обясни всичко по казуса с рафинерията и какви точно са отношенията на управляващите с рафинерията.

Преди дни пък Бойко Борисов и Делян Пеевски с общо писмо поискаха отчет от премиера Николай Денков за свършеното по споразумението с миньорите от въглищните райони, които протестираха.

От ПП-ДБ отвръщат на удара, като също поискаха седмични отчети, те пък по темата Шенген. Депутатите от парламентарната група упрекнаха външната министърка Мария Габриел, че не полага достатъчно усилия за влизането ни в Шенгенското пространство.

Направиха и официално запитване към Габриел какви мерки ще предприеме до края на годината, в качеството си на министър на външните работи и на заместник министър-председател, за приемането на България в Шенген до края на 2023 г.", съобщиха от коалицията. От формацията я критикуват за слаба активност, като извеждат за сравнение усилията на премиера по темата Шенген.

От ПП-ДБ напомнят, че това е приоритетът, който е сред основните мотиви за подкрепата на ротационното правителство от страна на коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България".

"Наблюдаваме непрекъснатите усилия на премиера акад. Николай Денков, както и на отделни народни представители от управляващото мнозинство, за ускорено приключване на процеса по приемане на страната ни в Шенгенското пространство, но със загриженост отбелязваме по-слабо активната роля на министерство на външните работи в отстояване на тази цел", заявяват от ПП-ДБ.

"Не бихме искали да рискуваме евроатлантическата посока на развитие на България поради пропуснати възможности за действие. Затова ще изискваме от вицепремиера и министър на външните работи отчет за всяка седмица в писмена форма", заричат се още народните представители.

Мария Габриел е и ротационният премиер, излъчен от ГЕРБ, който трябва да смени Николай Денков на поста. Други свои представители в изпълнителната власт партията на Бойко Борисов няма.