Представители на четири партии и коалиции - ПП-ДБ, БСП - Обединена Левица, ВМРО и "Има смисъл", внесоха днес в ЦИК своите документи за участие в предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

Лидерите в коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" Асен Василев, Кирил Петков, Атанас Атанасов и Божидар Божанов внесоха за регистрация в Централната избирателна комисия 7575 подписа.

"Нашата коалиция ще се фокусира върху бъдещето на България, върху младите, образованието, здравеопазването", заяви Кирил Петков, цитиран от БТА. Той посочи, че във фокуса им е бъдещето, а не миналото, за разлика от други политически субекти, които искат да се върнат времената на прехода. "Ние, нашата коалиция, се фокусираме върху бъдещето и върху младите", заяви Петков.

На въпрос за единността на коалицията, Петков отговори, че заедно с партньорите си от ДБ имат обща визия и наистина вярват в бъдещето на България, което ще е във фокуса и на кампанията им.

"Нашата коалиция има сериозната амбиция да приключи със служебната власт, защото държавата ни, обществото ни, народът ни, очаква от нас спокойно съществуване, а не постоянно да бъде на изпитание", заяви Атанас Атанасов в отговор на въпрос. Нашата амбиция е да създадем мнозинство, което да излъчи редовно правителство, каза Атанасов.

"Смятаме да се борим за връщане на доверието на хората", заяви от своя страна Божидар Божанов. 

Снимка: БТА

Коалиция "БСП - Обединена Левица" внесе документи и 9999 подписа в ЦИК за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори. "Развълнувани, мокри, изпълнени с оптимизъм и надежда, отговаряйки на повика на времето, отговаряйки на историческия момент, на надеждите на стотици хиляди, даже бих казал милиони български граждани за реална алтернатива, регистрирахме коалиция от партии "БСП - Обединена Левица", която дава своята ясна, категорична заявка за участие в предстоящите парламентарни избори и за отличен резултат", заяви пред журналисти изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров.

По-рано днес той дойде в ЦИК, за да изтегли подадените вчера документи за регистрация на БСП като партия за участие в предсрочния вот.

Снимка: БТА

Представители на коалиция "Има смисъл" също внесоха документите си. "Регистрираме се с коалиция "Има смисъл", която е съставена от две партии "Българска социалдемократическа партия" и "Бъдете смели", заяви Виктория Василева, независим депутат и бивш член на партия "Величие". По думите ѝ ще заложат на честна дискусия, диалог с хората и ясни послания.

През август петима от разпадналата се група на "Величие" обявиха, че създадат нова партия - "Има смисъл". Нейн председател е Виктория Василева, а сред членовете на Инициативния комитет за учредяването ѝ се наредиха депутатите Георги Куков, Етиен Леви, Дарин Георгиев и Радостин Колев.

Учредителната декларация беше приета на общо събрание на 16 август.

Снимка: БТА

ВМРО също внесе в Централната избирателна комисия необходимите документи за участие в предстоящите поредни предсрочни избори за народни представители, които ще се проведат 27 октомври 2024 г. Документите, придружени с 3 333 подписа на избиратели, внесе председателят на ПП "ВМРО - Българско национално движение" Красимир Каракачанов, заедно със секретаря на партията Юлиан Ангелов и членове на централното ръководство. Бившият евродепутат Ангел Джамбазки присъства на внасянето заедно с малкото си дете.

След регистрацията пред журналисти Каракачанов коментира, че тези избори отново няма да решат нищо. Неслучайно сме с бели ризи, посочи лидерът на ВМРО, защото българинът с бяла риза е ходил на война или на сватба. Но пред България, за съжаление, не престои сватба защото те се ожениха - "Сглобката", после се разведоха.

Амбицията на ВМРО е да покаже на българите, че досега всичко беше измама, трябва да престанем да чакаме да ни оправят било от Вашингтон, било от Москва, да ни оправят било от ДПС-1, ДПС-2 или там, колкото а БСП-тата, или да ни оправи Бойко Борисов или някой друг. България стана жертва на една организирана престъпна група в последните 4 години. Част от тази престъпна група беше правителството на "Сглобката" и когато не можаха да разделят милиардите от Фонда за възстановяване, се скараха, само че цената е плащаме всички ние, българите. Виждаме как доходите на хората всеки ден намаляват, така че настроенията на хората на улицата не са за избори, за съжаление. Тази организирана престъпна група, тази мафия, която управляваше България, на практика доведе до това, че българинът не вярва в институциите, не вярва в демокрацията и не вярва в изборите, констатира Каракачанов.

Той не вижда вариант след изборите за коалиране или подкрепа от страна на ВМРО за "тези бандити, които загробиха българската икономика, които бяха готови да ни вкарат в една чужда война, които подаряват и продължават да подаряват оръжието на българската армия, които "набълбукаха" държавата с кредити, които ще плащаме не само ние, а и нашите правнуци".

Снимка: ВМРО – Българско национално движение

По-рано днес от ГЕРБ обявиха, че ще подадат своите документи за участие в изборите на 11 септември.

ИТН и "Възраждане" направиха това сред първите още на 5 септември.

Днес се очаква ВАС и ЦИК да се произнесат по казуса с двете ДПС-та - приближените до Ахмед Доган и тези до Делян Пеевски, които също са подали заявки за участие във вота.