Благодарим на всички, които ни подкрепиха. Като първа политическа сила сега ГЕРБ носят отговорността. Нека да видим какво предлагат те. Това обявиха от ПП-ДБ веднага след като станаха ясни предварителните резултати от екзитполовете на социологическите агенции.

"Излизаме с едно единствено послание - благодарим на всички, които не си останаха вкъщи и не останаха без надежда, че България може да бъде променена. Нейното бъдеще зависи от активните граждани", коментира съпредседателят на формацията Кирил Петков.

От своя страна, бившият финансов министър Асен Василев също благодари на гласоподавателите, особено на тези в Хасково и Пловдив, където е водач на листата на ПП-ДБ, както и заяви, че отново започват да работят по приоритетите си за по-добро образование, доходи и здравеопазване.

"Искам и аз да благодаря, че хората ни дадоха повече сила да се преборим за по-високи доходи и по-добро здравеопазване и образование. Те ще бъдат голям приоритет, заедно с антикорупционните закони, които са предпоставка за разговори", допълни Василев.

Снимка: БТА

Атанас Атанасов отбеляза, че избирателната активност се е повишила, "което е важно за демокрацията".

"Имаме план и ще работим по него", подчерта още Атанасов.

Снимка: БТА

На въпрос какво предстои оттук нататък, кого биха предложили за бъдещ премиер и какви ще бъдат ходовете на ПП-ДБ бившият премиер Николай Денков заяви следното:

"Първо трябва да попитате ГЕРБ какво ще правят те като победители - те носят отговорността, нека да видим какво те предлагат. Досега никога не са казвали, че са готови да тръгнат по този план. Благодарим на всички граждани, когато излязат окончателните резултати, тогава ще говорим за всичко останало".

Според екзитполовете на "Алфа Рисърч", "Маркет Линкс", "Тренд" и "Галъп" ПП-ДБ остават втора политическа сила, като преднината на водача ГЕРБ-СДС е с повече от 10% по предварителни данни.