Неизпълненият мандат на "Продължаваме промяната" за ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание е логичен завършек след решението на партията да издигне за кандидат за премиер Асен Василев. Това решение показа, че ПП не е готова за каквато и да е промяна, тъй като още от самото начало на политическия проект Василев и Кирил Петков са в симбиоза помежду си. Лидерите на партията изглежда са стигнали до извода, че по-добре за тях е да отидат на възможни нови избори, отколкото да поемат риска от нов мандат в трудните условия, които предстоят през есента и зимата, каза политологът Мария Пиргова.

Въпреки убедителната програма за управление през следващите шест месеца, проектокабинетът на ПП не успя да събере нужната предварителна подкрепа и заради липсата на политически опит. С голямо самочувствие Петков и Василев потърсиха подкрепа от единични депутати, а не се обърнаха към парламентарните групи извън управляващата коалиция. Това поведение на "нахални млади хора", се оказа неприемливо за останалите в това Народно събрание, допълва Пиргова. Според нея този неуспех ще принуди ПП да стане по-адекватна и да провери пак дали ще може да се впише българския политически живот.

При положение, че вече има актуализиран държавен бюджет до края на годината, едно служебно правителство би се отразило стабилизиращо на страната, въпреки, че то ще работи без Народно събрание, каза Пиргова. Тя подкрепя това твърдение с думите на президента Румен Радев, който при връщането на мандата от Асен Василев каза, че се надява до връчването на следващия проучвателен мандат на ГЕРБ, правителството да внесе в Народното събрание нужните законодателни промени, които да гарантират получаването на средствата, които чакаме от ЕС до края на годината. От приемането на тези закони са заинтересовани всички партии, защото това опира до икономическите интереси, за които те лобират, обясни Мария Пиргова.

  • Коя политически сила е с най-големи шансове да получи третия мандат от президента, ако ГЕРБ удържат на думата си и върнат следващия?
  • Да очакваме ли възобновяване на отношенията с "Газпром"?
  • Кой ще видим в парламента ако се стигне до извънредни избори?
  • На карта ли е европейската и атлантическа ориентация на България?

Отговорите на Мария Пиргова, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Мария Пиргова е завършила е Московския държавен университет "М. В. Ломоносов". Преподавател в СУ "Климент Охридски". От 1993 до 1995 г. е парламентарен секретар на Министерския съвет. Дългогодишен експерт и съветник по проблемите на изпълнителната, законодателната власт и взаимодействията между политическите партии в България. Заместник-председател на "Лидер" при регистрирането на партията през 2007 г.